Za još jedan trenutak

Duhovna obnova za maturante Gimnazije Sesvete i IV. gimnazije

  

Prve subote u mjesecu veljači nekolicina nas maturanata iz Gimnazije Sesvete i IV. gimnazije Zagreb odvojila je svoje vrijeme za nešto drugačije. Okupili smo se u samostanu sestara Služavki Malog Isusa na obnovu Duhom. Tema o kojoj smo razmišljali, razgovarali i molili bila je Poziv – zvanje – zanimanje. O toj temi bilo je govora s različitih aspekata.

Susret je započeo u samostanskoj kapeli molitvom predanja u kojoj smo sve svoje brige, pitanja i nedoumice stavili pred onoga za kojega vjerujemo posjeduje sve znanje. Nakon upoznavanja, svoje svjedočanstvo iznio je Višeslav Foretić, kateheta u župi u Čučerju i bogoslov prve godine u zagrebačkoj bogosloviji. Pokazao je razumijevanje težine situacije i zahtjevnosti izazova koji se nameću mladima te nas ohrabrio da je Bog onaj koji nam daje neizmjerno više od onoga što mi držimo u rukama.

Fra Serđo Ćavar je svećenik hercegovačke franjevačke provincije koji djeluje u zagrebačkoj Dubravi te mu je povjeren rad s franjevačkom mladeži. On je kao temelj za svoj govor uzeo ulomak iz evanđelja o susretu Mateja carinika i Isusa. Bog je onaj koji u svakom čovjeku promatra ono što je dobro, ne dopušta da prevladaju čovjekove mane i grijesi. Nešto nakon podneva okupili smo se u kapeli gdje smo molili Časoslov – molitvu Crkve koju mole svećenici, redovnici i Bogu posvećeni laici. Bilo je zanimljivo moliti na isti način na koji to čine i naš kardinal i papa. Okrijepivši se nastavili smo zajednički rad u kojem je svoje svjedočanstvo ispričao Patrik Gregorić, maturant u SŠ Ruđer Bošković i pripravnik u Redu karmelićana. Patrik je istaknuo da je važno razmišljanja i osluškivanja u kojima čovjek osjeća mir i radost. Svjedočanstvo o iskustvu bračnoga života iznijela je Katarina Rosančić, diplomirani teolog i odgojiteljica u dječjem vrtiću, a supruga u braku s Vladom već tri godine. Katarina nam je osvijestila da je stvarnost drugačija onoga što nam serviraju mediji i da ne postoji univerzalni odgovor za povijest jedne osobe. Bogoslov pete godine, Ante Bojanić, koji je na korak do toga da postane svećenik, podijelio je s nama iskustvo svoga mladenaštva i promišljanja o Bogu. Istaknuo je da prema sv. Ignaciju postoje tri vrste poziva: poziv na brak, poziv na celibat i Bogu posvećeni život u laikatu, o čemu se tek nedavno počelo malo više pričati. U slobodnom razgovoru među sudionicima postavljana su različita pitanja te se pokušalo na njih odgovoriti s različitih stajališta.

Vrhunac našega druženja ostvaren je u euharistijskom klanjanju u kojem smo sve što imamo i što jesmo donijeli pred Isusa i molitvom slavili onoga za kojega vjerujemo da je svemoguć i da nas jedini može održati, vraćajući se na riječi proroka Izaije 7,9: »Ako se na mene ne oslonite, održat se nećete. Naše zajedničko druženje se neplanirano produžilo kroz pjesmu i slobodni razgovor«.

Bog je onaj koji vodi svakoga na osoban način. Stav pristajanja na Božji plan je u rukama svakog pojedinca, ali ne smijemo zaboraviti da nam on daje neizmjerno više nego možemo zamisliti.

 

IZDVAJAMO

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Mudrost ne stanuje samo u jednoj kući.

Afrička narodna mudrost

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.