Ideal humanosti

Mnogi ideali u životu (poput istine, slobode, pravde, ljubavi, dobrote, humanosti) kada su usmjereni na pravi put mogu nas oplemeniti i trajno inspirirati na bolji život. Kako za sebe, tako i za druge. Svjesni svakodnevne političke i ekonomske situacije u našoj državi, polazeći od slike društva i osobnih iskustava, zasigurno smo primijetili kako je teško probuditi ove ideale nakon nekih javnih ili osobnih razočaranja, jer se njima danas u društvu i medijima, ali i svakodnevnom životu najviše manipulira. I mogli bismo navesti nebrojeno primjera takve manipulacije. Nažalost.

Međutim, ono na što se trebamo usredotočiti prilikom svakog djela humanosti je dobar cilj koji želimo postići. Ljubaznost, milosrđe, suosjećanje, dobrota u malim znacima pomaganja drugima samo su neki od primjera. Sve su to djela koja jačaju našu humanost. Razni socijalni centri, socijalni dućani, pomoć u obliku hrane, odjeće, obrazovanja, posjeta nekom staračkom domu ili domu za nezbrinutu djecu, dobrosusjedski odnosi... postupci su kojima njegujemo ideal humanosti u našoj svakodnevnici, a time i oplemenjujemo svaki segment svoga života.

Možda smo ponekad previše zaokupljeni sobom i svojim obvezama, svim onim važnim i nevažnim stvarima koje su oko nas i u nama, da smo zaboravili na ideal humanosti i sve one ideale koji proizlaze iz njega. ''Ne smijemo izgubiti vjeru u humanost. Humanost je ocean; ako se zaprlja nekoliko kapi oceana, ne postaje cijeli ocean prljav.'' Neka nam ova misao M. Gandhija bude poticaj, ako nam to već nije usađena obveza ili religiozna dužnost na koju smo pozvani, imajući u vidu dobar cilj koji želimo postići bez obzira na moguće manipulacije navedenih ideala. Ne dopustimo da ti ideali u našem životu ostanu samo napisana i zaboravljena riječ koja je ''živjela'' jednom davno!

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Sveta obitelj u OŠ Marija Bistrica

Isus i Marija u „vitraju“ Učenici 4. razreda OŠ Marija Bistrica radili su likovnu… VIŠE

Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala…

Draga braćo i sestre!1. Ovih božićnih dana otvarate vrata svojih domova da biste sa svojim župnicima… VIŠE

Gdje vlada ljubav, tamo prevladava sreća.

Don Bosco

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.