Ključevi za kreativnost

Koliko smo svjesni vlastite kreativnosti u životu i nastojimo li je razvijati? Kada se spominje kreativnost, većini će ljudi najprije na pamet pasti razni umjetnici koji su svoj talent pretvorili u materijalnu korist. Međutim naša kreativnost nije nekakva nadnaravna sposobnost koju rijetki zaslužuju u životu. To sposobnost koju posjedujemo svi, samo se razlikujemo u tome u kojoj mjeri dopuštamo kreativnosti da obogati naš život u onom duhovnom, a ne materijalnom smislu. Usudila bih se reći da je kreativnost dar koji svi posjedujemo, ali ga ne razvijamo u punom potencijalu.
Naša otvorenost ili zatvorenost prema životu, prema drugačijim mišljenjima, spoznajama i ljudima širi krug naše kreativnosti ili ga sužava, jer kreativnost od nas traži otvorenost prema drugačijem, neistraženom, traži od nas želju za upoznavanjem i istraživanjem ne samo onih puteva koji su već dobro uhodani, već i onih nepoznatih. Izaći iz okvira onga što nam je poznato i uhodano najteži je korak ka onome što bi bismo mogli doživjeti ukoliko se odlučimo otključati neka nova vrata. Ključeve kreativnosti ionako drži svatko od nas.
Kreativnost je tražena u društvu i kroz sve djelatnosti to isto društvo nas potiče da budemo kreativni. No isto je tako kreativnost podložna i neprestanom propitkivanju, kritikama koje mogu biti vrlo surove. Možda nas upravo taj strah od nepoznatog, od kritike, zadržava unutar okvira poznatog i sigurnog.
Ali kreativnost se razvija kroz naše životne odluke. Ponekad kreativna ideja dođe lako i brzo, a ponekad je ona dugotrajan proces. Upravo u tome i leži bogatstvo kreativnosti: ako je prihvatimo kao dar u koji je potrebno uložiti vrijeme, ustrajnost i interes. Zasigurno je i Edison isprobao mnogo ideja dok nije osmislio žarulju kojom je bio zadovoljan. Kod znanstvenih postignuća i umjetničkih djela često vidimo samo gotovo djelo. Ne vidimo vrijeme, ustrajnost, pokušaje, pogreške, ispravke ideja, te se jednostavno stvori dojam kako su sva velika djela nastala u jednom dahu. No to nije tako. Zato bismo i taj strah od nepoznatog u razvijanju kreativnosti uvijek trebali ostaviti po strani, prihvatiti mogućnost mnogih pogrešaka dok ne dođemo do one prave ideje. Na tom putu razvijanja kreativnosti, uz uloženo vrijeme, ustrajnost i interes, doći ćemo i do znanja koje je jako važno za vrstu kreativnosti koju želimo usmjeriti u dobru ideju kojom ćemo postići uspjeh.

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Sveta obitelj u OŠ Marija Bistrica

Isus i Marija u „vitraju“ Učenici 4. razreda OŠ Marija Bistrica radili su likovnu… VIŠE

Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala…

Draga braćo i sestre!1. Ovih božićnih dana otvarate vrata svojih domova da biste sa svojim župnicima… VIŠE

Sreće se doista možemo odreći, ali nade ne.

Theodor Storm

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.