Ni za jednu životnu stazu ne postoji turistički vodič

Rizik je neizbježan dio života i uvijek pred nas stavlja dva puta: jedan kojim smo prošli više puta i mogli bismo njime proći zatvorenih očiju i drugi kojim trebamo krenuti po prvi put, neznajući što nas čeka.

Jesmo li skloni riziku? Osobno nisam, pogotovo kada rizik potencira veće promjene u životu. Međutim, odabir onoga što nam je već poznato također može biti rizičan, ali na drugačiji način. Možda niti ne razmišljamo o svakodnevnim rizicima koji su dio naših života. Otvoreni razgovor sa supružnikom, prijateljicom, dnevne odluke koje donosimo na poslu - sve su to određeni rizici koje preuzimamo. U međuljudskim odnosima preuzimamo rizik mogućeg nerazumijevanja i neslaganja ili prihvaćanja i topline. Riskiramo vlastiti osjećaj živosti, otvorenosti, snage, ispunjenosti, ali i samospoznaje. Preuzimanje rizika na poslovnom planu, kroz naše ambicije i samoaktualizaciju, također nosi sa sobom moguće navedene pozitivne ili negativne ishode.

Rizik, bio on na privatnom ili poslovnom području, uvijek zahtijeva naše suočavanje sa strahom i izlazak iz područja sigurnog. Strah od nepoznatog je nemoguće izbjeći jer je on prirodan osjećaj koji se javlja u svima nama u trenutku kada smo suočeni s nečime novim. A u trenutku odluke ono na što se možemo osloniti je naša procjena i nada da je naša odluka dobra, te svijest da svaki strah možemo pobijediti riskirajući mudro. Ni za jednu životnu stazu ne postoji turistički vodič. Svaka je neispitana i neponovljiva.


IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Sveta obitelj u OŠ Marija Bistrica

Isus i Marija u „vitraju“ Učenici 4. razreda OŠ Marija Bistrica radili su likovnu… VIŠE

Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala…

Draga braćo i sestre!1. Ovih božićnih dana otvarate vrata svojih domova da biste sa svojim župnicima… VIŠE

Pobijeđen je samo onaj, koji klone duhom.

Franjo Saleški

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.