Svaka riječ ima posljedice, kao i svaka tišina (J. P. Sartre)

Našla sam se u situaciji u kojoj mi je bila potrebna druga perspektiva, inventura života, i odlučila sam svjesnim ili automatskim izborom napraviti odmak. Kalup u koji me svijet ukalupio (ili sam sama sebe ukalupila) postao je preuzak i osjetila sam potrebu osnaživanja života koji živim. Odložila sam torbu koju nosim već godinama. Pustila sam je da stoji, mjesecima. U meni se nakupio svojevrsni strah pred onime što će me dočekati kada otvorim torbu, ali suočavanje je bio jedini način osnaživanja same sebe i vlastitog života.

Biblija nam često poručuje da je povlačenje u osamu nužno za duhovni napredak jer se upravo tada trebamo prilagoditi posve drugačijem načinu razmišljanja, u kojemu možemo iskreno prosuđivati vlastiti život prema Božjim mjerilima. Na mnogim mjestima možemo iščitati tu nužnost osame. Počevši od Mojsija koji se povlačio u osamu kada je htio napraviti nešto važno (Izl 24,17–18; Izl 34,28) ili proroka Ilije koji se povukao u špilju kako bi napokon mogao razaznati Božji “šapat laganog i blagog lahora” (1 Kr 19,12), pa sve do Isusova povlačenja u osamu (Lk 5,16; Mt 14,13; Lk 6,12).


 

Kao bića navike, često pored onoga što je poznato i loše i onoga što je nepoznato i dobro, podliježemo odabiru negativnih podražaja u stvarnom životu jer nas oni čuvaju od opasnosti. Kad smo bili djeca, riječi kao što su "ne" i "ne smiješ" mnogo su nam puta spasile život. No iako smo vrlo jednostavno kroz takve primjere učili o onome što nas čuva od opasnosti, boli, tuge i razočaranja., naši mozgovi postali su podložni raznim varkama asocijacija. Tako i svaki pokušaj povlačenja u osamu donosi velike izazove. Negativne podražaje svakako treba prihvatiti, priznati i učiti na njima, no potrebno je i pozitivne podražaje čim više osvijestiti i zadržati se na njima jer nam uvelike mogu poboljšati kvalitetu života te ih možemo registrirati kao smjer života u kojemu želimo ići.

Kroz taj put osnaživanja same sebe postala sam svjesnija kako je naša snaga upravo na mjestima gdje smo bili najviše slomljeni. Ona su nam najbliža i najbolja škola.

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Sveta obitelj u OŠ Marija Bistrica

Isus i Marija u „vitraju“ Učenici 4. razreda OŠ Marija Bistrica radili su likovnu… VIŠE

Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala…

Draga braćo i sestre!1. Ovih božićnih dana otvarate vrata svojih domova da biste sa svojim župnicima… VIŠE

Gdje vlada ljubav, tamo prevladava sreća.

Don Bosco

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.