Blažena Magareta di Savoia - Strjelica

Sveta Margareta Di SavoiaBlažena Margareta di Savoia (rođena 1382., umrla 1464.). Bila je kćer grofa Amadea di Savoia, a udala se za  Teodora Paleologa, markiza di Monferrato. Ostala je udovica sa trideset šest godina. Ubrzo je postala dominikanska trećoredica i u Albi osniva samostan Svete Marije Magdalene prihvaćajući pravilo reda. Jednom je imala viđenje Krista koji joj predaje tri strijele s natpisom: bolest, kleveta i progon. Ostatak života bio joj  je praćen najavljenim nevoljama. Umjetnici je često prikazuju i u pratnji anđela. Njezin spomendan je 23. prosinca.

Drugi sveci koji se prikazuju sa strijelom: sv. Augustin, sv. Ladislav, sv. Terezija Avilska.

Strjelica je simbol probadanja. Eros sa svojim strjelicama izaziva zaljubljenost između bogova i ljudi. U Bibliji se ljudi koje Bog bira za svoje poslanje nazivaju „oštrim strijelama sakrivenim u svome tobolcu“ (Iz 49,2). U mistici strijele simboliziraju Božju ljubav koja pogađa u stanju ekstaze. U srednjem vijeku su epidemije prikazivane u liku anđela koji baca strjelice.

Ima više svetaca koji se prikazuju sa strjelicama. Među njima je i Job koji se osjeća pogođen božanskom snagom: „Strijele Svesilnoga u mojem su mesu, ljut otrov njihov ispija mi dušu.“ (Job, 6,4).

IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.