Blaženi Alojzije Stepinac - Križ

Blaženi Alojzije Stepinac  rođen je 8. svibnja 1898. u Brezariću, a umro je 10. veljače 1960. u Krašiću. Bio je peto od osmero djece obitelji Josipa i Barbare r. Penić. Pučku školu završio je u Krašiću, a od 1909. kao pitomac Nadbiskupijskog orfanotrofija pohađao je gornjogradsku klasičnu gimnaziju. Nakon 6. razreda prijavljuje se kao kandidat za svećeništvo. Zagrebački nadbiskup Antun Bauer šalje ga u rimski kolegijum Germanicum-Hungaricum te od 1924. do 1931. Stepinac studira na Papinskom sveučilištu Gregoriani. 26. listopada 1930. u Rimu je zaređen za svećenika. Mladu je misu slavio u crkvi Santa Maria Maggiore. U srpnju 1931. godine kao dvostruki laureat iz filozofije i teologije vraća se u domovinu. Vojna diktatura je u punom jeku u tadašnjoj Jugoslaviji vojna diktatura, uz osobito nastojanje vlasti da oslabi Katoličku crkvu.  Papa Pio XI. Stepinca imenuje ga 28. svibnja 1934. nadbiskupom koadjutorom s pravom nasljedstva. Bio je tada najmlađi biskup na svijetu s 36 godina života i nepune četiri godine svećeništva. Na blagdan sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja 1934. zaređen je za biskupa u zagrebačkoj katedrali. Nakon smrti zagrebačkog nadbiskupa Bauera 7. prosinca 1937. preuzima izravnu upravu Zagrebačkom nadbiskupijom.

Za vrijeme II. svjetskog rata, dosljedan u svom pastirskom poslanju, suprotstavlja se svim oblicima rasnih, ideoloških i političkih progona. U javnim nastupima brani dostojanstvo svake ljudske osobe bez obzira na njezinu rasu te nacionalnu, vjersku ili spolnu opredijeljenost. Osuđuje sve oblike zločina i zauzima se za Židove, Srbe, Cigane i Hrvate koji su u to vrijeme bili na meti progona. Angažirao je brojne karitativne institucije koje su pomagale izbjeglima, prognanima i siromašnima. Nakon završetka II. svjetskog rata nadbiskup Stepinac je 17. svibnja 1945. uhićen i bio u zatvoru do 3. lipnja. U međuvremenu su komunističke vlasti htjele stvoriti „narodnu Crkvu“, odvojenu od Svete Stolice u Rimu. Stepinac na to nije pristao. Ponovno je uhićen 18. rujna 1946. te je 30. rujna izveden pred montirani politički sudski proces. Na temelju iznuđenih izjava i lažnih svjedočanstava, čak i krivotvorenih dokumenata, osuđen je 11. listopada 1946. na 16 godina zatvora i prisilnog rada te daljnjih 5 godina lišen je građanskih prava.

19. listopada 1946. odveden je na izdržavanje kazne u kazneno-popravni dom u Lepoglavim gdje je bio do 5. prosinca 1951. Nakon 1864 dana provedenih u lepoglavskom zatvoru, 5. prosinca 1951. bio je premješten na izdržavanje preostaloga dijela kazne u internaciju u rodni Krašić. U zatočeništvu ga 12. siječnja 1953. kardinalom ga imenuje papa Pio XII., na što su vlasti prekinule diplomatske odnose sa Svetom Stolicom. Nije mogao u Rim, a nakon smrti pape Pija XI. ni u konklave jer mu nije bio zajamčen siguran povratak u domovinu, a on je htio pod svaku cijenu ostati sa svojim narodom. Iako su bila teška vremena i različiti nadzori, nadbiskup Stepinac je iz zatvora napisao brojna pisma biskupima, svećenicima i vjernicima. Napisao je više od 5000 pisama, od kojih je sačuvano oko 700. Bili su to snažni poticaji i ohrabrenja da biskupi i svećenici ostanu jedinstveni sa svojim vjernicima i da sačuvaju postojanost u vjeri. Umro je na glasu svetosti 10. veljače 1960. Njegov krepostan život i mučeničku smrt Božji je narod prepoznao i častio već za života, a osobito nakon smrti, unatoč komunističkim zabranama i progonima. Njegovi zemni ostaci čuvaju se u zagrebačkoj katedrali. Od tada pa do naših dana njegov je grob hodočasničko mjesto brojnih vjernika koji danomice dolaze.

Papa Ivan Pavao II., sada i sam blaženik, proglasio ga je blaženim 3. listopada 1998. godine u Mariji Bistrici. Crkva njegov spomen slavi 10. veljače, a osobito se svečano slavi u zagrebačkoj katedrali.

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Vjeroučitelji u Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije

Od svetkovine Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2016. do svetkovine Krista… VIŠE

Uvijek ćeš se radovati navečer ako korisno iskoristiš dan. 

Toma Kempenac

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.