Da život imaju

 Objašnjavajući razlog svoga utjelovljenja, Isus je rekao riječi koje je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić uzeo za geslo svoje biskupske službe kada je prije dvadeset i pet godina imenovan biskupom. Isus govori da je došao na svijet da ljudi život imaju. I to ne život bilo kako i bilo koliko, nego da život žive u izobilju.

Kao što je Izabranom narodu ponudio upute za život i rekao da se, prihvaćajući ih ili odbacujući, opredjeljuju za život ili za smrt, tako je u punini vremena Isus došao na svijet da nam svojom riječju i primjerom posvjedoči vrijednost života i njegovu ljepotu. I da nam ukaže na tragičnu stranu opredjeljenja za smrt.

Mi kršćani pozvani smo, nakon što se osobno temeljno opredijelimo biti svjedoci života. Svjedoci da onaj tko se opredijeli za život prema Božjoj volji doista živi život u punom bogatstvu, sreći i izobilju. Ali, jednako tako, pozvani smo dizati svoj glas protiv civilizacije smrti koja je sveprisutna u našemu vremenu. Mi kršćani dužni smo biti svjedoci i promicatelji civilizacije života.

Dignimo svoj glas, ispružimo ruke i otvorimo srce kako bi ovaj svijet prestao biti stratište. Mi kršćani ne možemo se i ne smijemo miriti s civilizacijom smrti. Zar da šutimo dok igdje u svijetu traju ratovi? Zar da šutimo dok postoje zemlje koje dopuštaju smrtne kazne, pobačaje i eutanaziju?

Osim s ova četiri najočitija oblika opredjeljenja za civilizaciju smrti, kršćani se ne smiju miriti ni s ičim drugim što vrijeđa čovjekovo dostojanstvo. Zar kršćani smiju zašutjeti dok u svijetu postoji diskriminacija? Dok postoji glad i siromaštvo? Zar da se mirimo s nijekanjem osnovnih čovjekovih prava? Zar možemo prihvatiti manipuliranje, zaglupljivanje i forsiranje površnosti?

Mi kršćani učenici smo onoga koji je došao na svijet da svaki čovjek ima život u izobilju i dužni smo sve činiti da se to i dogodi. Da svatko ima pravo na život. I da mu život izobiluje ljepotom.

 

Nikola Kuzmičić

IZDVAJAMO

Održana adventska duhovna obnova za vjeroučitelje/ice…

Adventska duhovna obnovu za vjeroučitelje/ice i odgojiteljice u vjeri pod naslovom „Evo službenice… VIŠE

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.