Clanak

Molitva na početku

Isuse Kriste, Sine Boga živoga, učini nas dionicima svoga blaženstva. Učini nas, Gospodine, prostodušnima. Oslobodi nas svake vrste licemjerja i ne dopusti da ono što govorimo bude u proturječju s onim što činimo. Udalji od nas arogantnost, neodgovornost i nezahvalnost.

Učini nas, Gospodine, radosnima. I pomozi nam da radost koju imamo darujemo svakome čovjeku kojega susretnemo. Oslobodi nas napasti malodušja i ne dopusti da ikoga ražalostimo svojom lošom riječju ili zlim činom. Udalji od nas napast nedovoljne sućuti i nedostatka vremena za ožalošćene.

Učini nas, Gospodine, krotkima. Ne dopusti da nas obuzme zlo neumjerenosti, pohlepe ili rasipnosti. Oslobodi naše riječi bahatosti, a naša djela obijesti. Udalji od nas oholost i umišljenost. Ne dopusti da ikoga podcjenjujemo.

Učini nas, Gospodine, gladnima i žednima pravednosti. Ne dopusti da u našoj sredini bude ikoga tko je progonjen radi svoje proročke riječi. Udalji od nas svaki oblik manipulacije, dezinformacije, jednoumlja i nedodirljivosti. Pomozi nam da ne gledamo u svemu najprije vlastito koristoljublje, neka nama ne ovlada egoizam, nego želja i nastojane oko općeg dobra. Sačuvaj nas od svih falsifikata, demagogije, krivih tumača i lažnih proroka.

Učini nas, Gospodine, milosrdnima. Oslobodi nas bezobzirnosti i nesolidarnosti. Udalji od nas napast omalovažavanja i ne dopusti da nas zarobi zlo ravnodušnosti prema problemima koje ima naša domovina, zemlja čija smo djeca i svi njeni stanovnici.

Učini, Gospodine, da imamo čisto srce. Oslobodi nas podmuklosti i dvoličnosti. Ne dopusti da nam se u srca i riječi uvuče otrov cinizma. Udalji od nas napast ogovaranja i klevetanja. Pomozi nam da naše djelovanje bude pošteno, iskreno i znak ljubavi prema Bogu i čovjeku.

Učini nas, Gospodine, mirotvorcima. Udalji od nas svaki oblik diskriminacije, napast nepovjerenja i zlo predrasuda. Daj nam snage da živimo u skladu s tvojom Riječju i da poštujemo zakone. Blagoslovi nas da po nama bude više dobra, ljepote i sreće na svijetu. Učini nas oruđem svoga mira.

Isuse Kriste, Sine Boga živoga, pomozi nam da postanemo svjesni kolike nam nebrojene milosti daruješ. Pomozi nam da shvatimo kako ljude želiš zagrliti našim srcem, utješiti našom blizinom, usmjeriti našim koracima, pomoći našim rukama i blagosloviti našim riječima. Podsjeti nas da smo baštinici darova tvoga Duha i da smo pozvani na svetost.

Svojim povjerenjem, Kriste, kojim nas neprestano blagoslivljaš, nauči nas da nismo mali ljudi, nevažni marginalci ili netko iz mase kojom je lako manipulirati, nego da smo jedinstveno i neponovljivo djelo ljubavi Božje koje je stvorio na svoju sliku. Neka nam Duh tvoj daruje jakosti da se otrgnemo napasti ništavnosti i osjećaju nemoći.

Svojim rođenjem, Kriste, nauči nas da ima smisla biti čovjek, da nismo besmislen spoj krhke materije, nego oni kojima je povjeren svijet i darovana mogućnost da ga, djelotvornom ljubavlju koja svoju nadu crpi iz vjere, učinimo mjestom na kojemu je dobro biti, mjestom koje će nas voditi k Ocu. Neka nam Duh tvoj bude savjetnik koji će nas uputiti što činiti i na koji način ostvariti bolji svijet civilizacije ljubavi.

Načinom na koji si se rodio, Kriste, nauči nas da nije važan sjaj, raskoš i imutak, nego da je pravo bogatstvo sposobnost prepoznati prave vrijednosti, odbaciti zamamnosti isprazne i prihvatiti bit. Neka nam Duh tvoj daruje mudrost da u kušnjama na raskrižju života znamo izabrati siguran Put Istine koja vodi u Život.

Pjesmom anđelâ koja se, Kriste, čula u noći tvog rođenja, nauči nas kako je uzaludan svaki naš napor, kako je svako naše nastojanje dašak i svaka naša aktivnost treptaj ako ga ne popratimo molitvom za tvoj blagoslov. Neka nam Duh tvoj daruje mjeru i oblik plodonosne pobožnosti i svijest zahvalne odgovornosti da, zanemarivanjem tvoje volje, ne povrijedimo tvoju očitovanu ljubav.

Kriste, ti koji si uzeo dijela u našem čovještvu, učini nâs dionicima zajedništva ljubavi Presvetoga Trojstva.

Nikola Kuzmičić

IZDVAJAMO

Održana adventska duhovna obnova za vjeroučitelje/ice…

Adventska duhovna obnovu za vjeroučitelje/ice i odgojiteljice u vjeri pod naslovom „Evo službenice… VIŠE

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.