Održano natjecanje iz vjeronauka na nadbiskupijskoj razini – Zagrebačka nadbiskupija


Nadbiskupijska razina natjecanja iz vjeronauka za osnovne i srednje škole održana je 19. veljače 2014. u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu. Natjecanje je organizirao Ured Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi na čelu s predstojnicom prof. dr. dr. Valentinom Mandarić, koja je ujedno i predsjednica nadbiskupijskog povjerenstva, te uz nazočnost dviju članica Državnog povjerenstva za natjecanje iz vjeronauka, mr. Gordanom Barudžija i Anitom Vuković, prof.

Pozdravni je govor održao mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, koji je svima zaželio dobro druženje i samo lijepe osjećaje nakon natjecanja. Natjecanju je pristupilo osam osnovnih i šest srednjih škola, koje su svoje sudjelovanje izborile na županijskom (međuškolskom) natjecanju te su sad predstavljale svoje županije, koje pripadaju prostoru Zagrebačke nadbiskupije (Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Krapinsko-zagorska i Karlovačka županija). Učenici su svoje znanje i trud ispitali kroz tri kruga natjecanja: pismeni ispit (samostalno rješavanje zadataka), tombolu (ekipno rješavanje) te usmeni dio natjecanja pod nazivom „Tko želi biti Isusov milijunak“. 

 

 

U odmoru između pismenog testa i usmenog dijela natjecanja učenici su s predstojnicom Ureda za vjeronauk posjetili Nadbiskupski duhovni stol, gdje ih je primio mons. Nedjeljko Pintarić i predstavio im ustroj Zagrebačke nadbiskupije kroz službe koje u njoj postoje. Učenici su posjetili i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, gdje im je dekan fakulteta, prof. dr. sc. Tonči Matulić ukratko iznio povijest fakulteta, kroz njegov početak, koji je ujedno i začetak današnjega Sveučilišta, pa sve do njegova današnjega ustroja i profila studija koje nudi. Odmah do Fakulteta nalazi se i kapela Svetog Martina, čiji je rektor prof. dr. sc. Đuro Zalar učenicima iznio kratku povijest kapele, koja je studentima KBF-a i danas na raspolaganju. Nakon šetnje i ručka učenici su pristupili tomboli i usmenom dijelu natjecanja, gdje je osobito „tijesno“ bilo u osnovnoškolskom natjecanju, koje je zahtijevalo i pripetavanje. 

 

Konačan je poredak ekipa sljedeći:

ŠKOLA

BODOVI

MENTOR

OŠ Dragutina Tadijanovića, Zagreb

99,25

Plamenko Nosić

OŠ Josipa Broza, Kumrovec

98,25

Tomislav Krušlin

OŠ Antuna Augustinčića, Zaprešić

92

Ilija Nikolić

OŠ Stjepana Radića, Brestovec Orehovički

85

Marko Vuković

OŠ Augusta Šenoe, Zagreb

84,75

Josip Štefanac

OŠ Savski Gaj, Zagreb

67

Karolina Mustapić

OŠ Luka, Sesvete

64,75

s. Marija Damira Pergar

OŠ Žakanje, Žakanje

45,75

Gabi TomašićŠKOLA

BODOVI

MENTOR

V. gimnazija, Zagreb

96,25

Darko Petrinjak

Gimnazija Sesvete, Sesvete

91

Daria Brnčić Mimica

SŠ Zlatar, Zlatar

84,25

Martina Sinković

SŠ Krapina, Krapina

80,5

Slavko Milaković

SŠ bana Josipa Jelačića, Zaprešić

63,5

Bernarda Majstorović

SŠ Duga Resa, Duga Resa

44

Petra Beljan

 

 

Na samom kraju natjecanje je zaključio mons. Ivan Šaško, proglasivši sve učenike pobjednicima s obzirom na zalaganje i interes koji su pokazali za natjecanje. Svi su učenici za uspomenu dobili simboličan dar: pločicu s molitvom Očenaša ispisanom glagoljicom te sličicu s relikvijom i molitvom Ivanu Pavlu II. Ekipe koje su osvojile prva tri mjesta dobile su i medaljice s likom Majke Božje od Kamenitih vrata i grbom zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića. Mentori su dobili zbornik radova s tribina Zajednički vidici Solidarnost i znanje kao odgojno-obrazovne vrjednote, kao i dar za školu – knjigu Akademska crkva sv. Katarine u Zagrebu. Zagrebačka nadbiskupija i ove godine dodjeljuje posebnu nagradu za tri prvoplasirane ekipe – tjedan dana ljetovanja u Malom Lošinju!

 

OŠ Dragutina Tadijanovića i V. gimnaziji iz Zagreba, predstavnicama Zagrebačke nadbiskupije na sljedećoj razini natjecanja iz vjeronauka – državnom natjecanju – želimo puno uspjeha!

Pogledajte galeriju fotografija

IZDVAJAMO

Održana adventska duhovna obnova za vjeroučitelje/ice…

Adventska duhovna obnovu za vjeroučitelje/ice i odgojiteljice u vjeri pod naslovom „Evo službenice… VIŠE

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.