Clanak

Post, molitva i dobra djela

Na svakoj svetoj Misi, neposredno prije biblijskih čitanja, moli se tzv. zborna molitva. Molitva je to u kojoj je sažeta osnovna poruka nedjeljne liturgije.

Treće nedjelje u korizmi, zborna molitva svjedoči vjeru Crkve o tome na koji način se možemo izliječiti od grijeha i nadvladati napasnikovo zlo. Dio zborne molitve glasi: Bože, izvore milosrđa i sve dobrote, odredio si lijek našim grijesima: post, molitvu i dobra djela.

U tim riječima se ponajprije nalazi neupitna istina vjere da je Bog dobar prema ljudima, da je on pače izvor svake dobrote. Istodobno ispovijedamo i vjeru temeljenu na iskustvu – Bog je milosrdan prema nama grešnicima. Upravo zato što se Bog prema nama odnosi s dobrotom i milosrđem, pojavljuje se u ljudima želja da se i mi s ljubavlju odnosimo prema Bogu, da poštujemo njegovu volju i da odbacimo sve što nas od Boga odvodi.

Kao lijek našim grijesima navodi se prije svega post. Pritom se ne misli samo na suzdržavanje od hrane, nego i na suzdržavanje od svega što nas u životu može rastresti ili, još gore, što nas može udaljiti od Boga. Mi ponekad kao da zaboravljamo da je potrebno uložiti izuzetan napor da bi se živjelo u skladu s Božjom voljom. Nitko taj napor neće moći izdržati ako se postom i duhovnim vježbanjem ne navikne na predanost Bogu.

Kao što često zaboravljamo na snagu posta, tako prečesto zaboravljamo i na snagu molitve. Molitve kojom se obraćamo Bogu da nam pomogne da naša narav, koju krotimo postom i opredjeljenjem za dobro, postaje što sličnija svome Stvoritelju.

Na kraju se kao lijek protiv zla grijeha spominju dobra djela. Doista, onaj tko se potrudi postati gospodar samoga sebe i tko se molitvom utječe Bogu za pomoć u tim nastojanjima, ne može a ne pristupiti činjenju dobrih djela. I onda će svima postati jasno kako se zlo pobjeđuje djelotvornom ljubavlju kao što se i tama pobjeđuje upaljenim svjetlom.

IZDVAJAMO

Održana adventska duhovna obnova za vjeroučitelje/ice…

Adventska duhovna obnovu za vjeroučitelje/ice i odgojiteljice u vjeri pod naslovom „Evo službenice… VIŠE

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.