Sve ima svoje vrijeme

Ponovno me dovodiš na početak.

Pozivaš me da iznova pođem koracima kojima sam već kročio.

Pozivaš me da zborim riječima koje sam već izgovarao.

Pozivaš me na dodire koje sam već proživio.

Pozivaš me da upoznam one koje već otprije poznajem.

Odazvat ću se i strpljive i povjerljive duše prionuti uza tvoj poziv.

I, začudo, sve korake kojima ću hoditi, sve riječi kojima ću zboriti, dodire koje ću proživljavati, sva poznanstva, oćutjet ću novima.

 

Stjepan Lice

 

 

PropovjednikNema više sunčanja i izležavanja na plaži, gotovo je s dužim spavanjem, bez konkretnijih obveza i ograničenja. To je činjenica sa kojom smo svi suočeni  na kraju godišnjeg odmora. Jesenska realnost koja nas ponekad počinje opterećivati već i na samom kraju godišnjeg odmora stvara nam nepotreban osjećaj stresa i nerviranja. Iz tog razloga evo nekoliko korisnih, ali vrlo jednostavnih savjeta kako se pripremiti za povratak na posao.

Nije tajna da se većina nas na odmoru ''opusti'' i da poremetimo ne samo prehrambene navike, već i navike spavanja. Prvi dani i tjedni nakon povratka na posao i u školi bit će puno manje stresni ako ste dobro naspavani i ako ne ostavljate spremanje odjeće, knjiga i drugih stvari koje morate ponijeti sa sobom za ujutro. Također nam je svaka minuta spavanja više dragocjena, ali 10-15 minuta više ne može napraviti nikakvu značajnu razliku, a može vam omogućiti puno ležernije buđenje i jutarnje pripremanje. Isto tako, pokušajte u školu, fakultet ili radno mjesto dolaziti malo ranije, kako bi se lakše aklimatizirali na sredinu, prije nego vas kolege, prijatelji iz razreda ili šefovi počnu bombardirati različitim pričama ili zahtjevima. Velika je vjerojatnost da će vam zbog niza objektivnih i subjektivnih razloga prvi tjedan biti naporniji i strasniji od ostalih, stoga je jako važno da imate barem okvirni plan onoga što morate obaviti, a što ste odgodili za jesen. Dajte si dan ili dva da se polako vratite u ritam, jer je vrlo vjerojatno da će vam sljedeći odmor biti tek za Božić, zato ne pokušavajte sprintati, jer je radni vijek maraton.

Pokušajte gledati na novi početak školske godine kao na priliku da u svom poslu i Vi budete ''novi'', svježiji, poletniji, da koristite nove metode rada, promijenite ono čime niste bili zadovoljni prošle školske godine. Vjerojatno najbolji sažetak svega napisanog donosi Propovjednika kada kaže kako: ''Sve ima svoje doba, i svaki posao pod nebom svoje vrijeme (Prop 3, 1).''

 

Sretan Vam i blagoslovljen novi početak školske godine.

 

Vesna Šoprek

 

 

 

 

 

 

IZDVAJAMO

Održana adventska duhovna obnova za vjeroučitelje/ice…

Adventska duhovna obnovu za vjeroučitelje/ice i odgojiteljice u vjeri pod naslovom „Evo službenice… VIŠE

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.