Imam stav

Danas je među adolescentima, čim napuste zaštitno okrilje (često praznog) doma, uvelike prisutan običaj konzumiranja legalnih i ilegalnih tvari s manje ili više svjesnim ciljem izmjene vlastite svijesti. Psihoaktivnim sredstvima očajnički pokušavaju prigušiti ili ukloniti osamljenost i negativne emocije te proživjeti donekle zadovoljavajući dan ili večer, na razini vlastitih i tuđih očekivanja. Anestezirane emocije ostaju na razini sirovih pulzija, zatomljene u mladima koji žive na rubu vremena i prostora, često prepušteni sebi samima.

Zloporaba duhanskih proizvoda kod adolescenata u znatnom je porastu u Austriji, Češkoj i Latviji, a ovisnost o alkoholu u Austriji, Armeniji i na Islandu. S cigaretom u jednoj i čašom u drugoj ruci pokazuju i zadobivaju osjećaj odraslosti: mladići glume da su face, a djevojke vjeruju da izgledaju ženstvenije i zavodljivije. U zloupotrebi duhanskih proizvoda potpuno se izgubila spolna razlika između mladića i djevojaka. Alkohol doživljavaju kao izvrsno sredstvo za postizanje dobrog raspoloženja i bliskosti, a dobna granica prvoga pijanstva spustila se na jedanaest godina. Prvi kontakt s alkoholom imaju u vlastitom domu, a nemali broj njih uzor ima u starijem bratu ili sestri. Svaki peti mladići i svaka sedma djevojka u dobi do sedamnaest godina opije se barem jedanput u mjesec dana. Mladići u barovima i diskotekama popiju pet i više alkoholnih pića, kako bi se što prije opili (fenomen poznat pod nazivom binge drinking). Najpopularnije piće kod mladića je pivo, a djevojke piju i žestoka pića, sama ili u kombinacijama. Metabolizam u toj dobi ima poteškoća u razgradnji alkohola, a dodatno ga pojačava miješanje različitih pića, koje uzimaju kako bi pojačali njihov učinak. Osim toga, djevojke imaju manju tjelesnu težinu od mladića, a samim time i manje vode u organizmu, zbog čega se prije i lakše opiju.

Kanabinoidi i organska otapala su po zloupotrebi u adolescenata odmah iza duhanskih proizvoda i alkohola, a njihov je porast u Francuskoj i Švicarskoj. U Hrvatskoj ih je najmanje jednom probalo 23 posto mladića i 17 posto djevojaka. Prema rezultatima ESPAD-ova istraživanja (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), koje je provedeno u 36 europske zemlje, naši su adolescenti iznad europskog prosjeka po zloupotrebi duhanskih proizvoda i teškom epizodičnom opijanju (binge drinking). Najveće povećanje u odnosu na rezultate prethodnih istraživanja pokazuju u zloupotrebi organskih otapala, dok je zlopotreba analgetika, sedativa i teških droga u stagnaciji ili smanjena. 


 

Adolescenti tijekom razvoja trebaju sigurnost, ohrabrenje i podršku. Bez osjećaja sigurnosti i pripadnosti borit će se s razvojem pozitivnog osjećaja vlastitoga identiteta. U mnogim i različitim manifestacijama mogu skrivati duboku patnju, tugu, muku i krizu samopoštovanja, koje mogu dovesti i do razvoja (bolesti) ovisnosti. Program Imam stav dio je EU-Dap (European Drug Addiction Prevention) projekta iz Torina, koji se u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Udrugom Pet plus izvodi u VI. i VII. razredima osnovnih škola.

 

Kroz tri tematske cjeline obrađuje se dvanaest različitih, ali povezanih tematskih sadržaja, kojima se kod učenika razvija samopouzdanje, samopoštovanje, intrapersonalne vještine (poput prepoznavanja i kontrole emocija), asertivno ponašanje, samokontrola, donošenje odluka i rješavanje problema, i to kroz predavanja, igre, rasprave, kvizove, grupni rad, projektivne vježbe, simulaciju i igranje uloga. U Programu sudjeluju i roditelji, koji na tri roditeljska sastanka unaprjeđuju odgojne kompetencije kroz predavanja i pedagoške radionice na temu Kako bolje razumijeti adolescenta, Određivanje pravila i postavljanje granica te Biti roditelj adolescenta znači rasti zajedno s njim. To Program čini jedinstvenim i boljim u odnosu na druge programe prevencije ovisnosti. Kvalitetu i prepoznatljivost Programa dokazuje i njegovo širenje izvan granica EU-a, sve do Brazila. Za izvođenje Programa nastavnici (razrednici) i stručni suradnici trebaju prethodno sudjelovati u trodnevnoj izobrazbi, a tijekom izvođenja Programa i na supervizijama. 

 

IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.