Blaženi Alojzije Stepinac - Križ

Blaženi Alojzije Stepinac  rođen je 8. svibnja 1898. u Brezariću, a umro je 10. veljače 1960. u Krašiću. Bio je peto od osmero djece obitelji Josipa i Barbare r. Penić. Pučku školu završio je u Krašiću, a od 1909. kao pitomac Nadbiskupijskog orfanotrofija pohađao je gornjogradsku klasičnu gimnaziju. Nakon 6. razreda prijavljuje se kao kandidat za svećeništvo. Zagrebački nadbiskup Antun Bauer šalje ga u rimski kolegijum Germanicum-Hungaricum te od 1924. do 1931. Stepinac studira na Papinskom sveučilištu Gregoriani. 26. listopada 1930. u Rimu je zaređen za svećenika. Mladu je misu slavio u crkvi Santa Maria Maggiore. U srpnju 1931. godine kao dvostruki laureat iz filozofije i teologije vraća se u domovinu. Vojna diktatura je u punom jeku u tadašnjoj Jugoslaviji vojna diktatura, uz osobito nastojanje vlasti da oslabi Katoličku crkvu.  Papa Pio XI. Stepinca imenuje ga 28. svibnja 1934. nadbiskupom koadjutorom s pravom nasljedstva. Bio je tada najmlađi biskup na svijetu s 36 godina života i nepune četiri godine svećeništva. Na blagdan sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja 1934. zaređen je za biskupa u zagrebačkoj katedrali. Nakon smrti zagrebačkog nadbiskupa Bauera 7. prosinca 1937. preuzima izravnu upravu Zagrebačkom nadbiskupijom.

Za vrijeme II. svjetskog rata, dosljedan u svom pastirskom poslanju, suprotstavlja se svim oblicima rasnih, ideoloških i političkih progona. U javnim nastupima brani dostojanstvo svake ljudske osobe bez obzira na njezinu rasu te nacionalnu, vjersku ili spolnu opredijeljenost. Osuđuje sve oblike zločina i zauzima se za Židove, Srbe, Cigane i Hrvate koji su u to vrijeme bili na meti progona. Angažirao je brojne karitativne institucije koje su pomagale izbjeglima, prognanima i siromašnima. Nakon završetka II. svjetskog rata nadbiskup Stepinac je 17. svibnja 1945. uhićen i bio u zatvoru do 3. lipnja. U međuvremenu su komunističke vlasti htjele stvoriti „narodnu Crkvu“, odvojenu od Svete Stolice u Rimu. Stepinac na to nije pristao. Ponovno je uhićen 18. rujna 1946. te je 30. rujna izveden pred montirani politički sudski proces. Na temelju iznuđenih izjava i lažnih svjedočanstava, čak i krivotvorenih dokumenata, osuđen je 11. listopada 1946. na 16 godina zatvora i prisilnog rada te daljnjih 5 godina lišen je građanskih prava.

19. listopada 1946. odveden je na izdržavanje kazne u kazneno-popravni dom u Lepoglavim gdje je bio do 5. prosinca 1951. Nakon 1864 dana provedenih u lepoglavskom zatvoru, 5. prosinca 1951. bio je premješten na izdržavanje preostaloga dijela kazne u internaciju u rodni Krašić. U zatočeništvu ga 12. siječnja 1953. kardinalom ga imenuje papa Pio XII., na što su vlasti prekinule diplomatske odnose sa Svetom Stolicom. Nije mogao u Rim, a nakon smrti pape Pija XI. ni u konklave jer mu nije bio zajamčen siguran povratak u domovinu, a on je htio pod svaku cijenu ostati sa svojim narodom. Iako su bila teška vremena i različiti nadzori, nadbiskup Stepinac je iz zatvora napisao brojna pisma biskupima, svećenicima i vjernicima. Napisao je više od 5000 pisama, od kojih je sačuvano oko 700. Bili su to snažni poticaji i ohrabrenja da biskupi i svećenici ostanu jedinstveni sa svojim vjernicima i da sačuvaju postojanost u vjeri. Umro je na glasu svetosti 10. veljače 1960. Njegov krepostan život i mučeničku smrt Božji je narod prepoznao i častio već za života, a osobito nakon smrti, unatoč komunističkim zabranama i progonima. Njegovi zemni ostaci čuvaju se u zagrebačkoj katedrali. Od tada pa do naših dana njegov je grob hodočasničko mjesto brojnih vjernika koji danomice dolaze.

Papa Ivan Pavao II., sada i sam blaženik, proglasio ga je blaženim 3. listopada 1998. godine u Mariji Bistrici. Crkva njegov spomen slavi 10. veljače, a osobito se svečano slavi u zagrebačkoj katedrali.

IZDVAJAMO

Održana adventska duhovna obnova za vjeroučitelje/ice…

Adventska duhovna obnovu za vjeroučitelje/ice i odgojiteljice u vjeri pod naslovom „Evo službenice… VIŠE

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.