Clanak

Katehetska proljetna škola

Ovogodišnja Katehetska proljetna škola za vjeroučitelje koji rade u osnovnim školama održana je online preko platforme Zoom 6. i 7. svibnja 2021. godines temom Bliskost Riječi u nastavi na daljinu. O govornim kompetencijama u online nastavi.

Organizator je Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije, a suorganizator Agencija za odgoj i obrazovanje, uz logističku podršku koju je pružala Anita Vranić. U uvodnom dijelu Škole vjeroučitelje, nakon molitve, uslijedio je pozdravni govor predsjednika Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju mons. Đure Hranića, koji je pročitao predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda dr. sc. Ivica Pažin, a pozdravnim se govorom uključila i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, a susretom je moderirao dekan KBF-a u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Šimunović.

Prvoga dana održana su dva predavanja. Prof. dr. sc. Jerko Valković održao je predavanje na temu Kršćanstvo na pragu virtualnog kontinenta. Izazov za promišljanje i življenje vjere. Konkretno je za promišljanje teme prof. Valković naznačio potrebu dubljeg promišljanja o komunikacijskoj i antropološkoj dimenziji virtualnih prostora i komunikacije koja se u njemu odvija te činjenicu da današnjim mladima nedostaju iskustva (fizičkog) zajedništva i druženja. Drugo predavanje održao je dr. sc. Siniša Kovačić na temu Govorne kompetencije u nastavi na daljinu, o čemu se osvrnuo iz svog novinarskog i voditeljskog iskustva. U tom smislu istaknuo je komunikacijske kompetencije svladavanjem govorničkih vještina i to na način da je izlaganje zanimljivo, jasno strukturirano, da su ideje razrađene i predstavljene sa sažetcima, dok se vjeroučitelj mora izražavati jasno i uz prikadan govor tijela te vizualne sadržaje kojima će se tema popratiti. Nakon dva izlaganja svoj su osvrt pod naslovom Komunikacija na daljinu – što kažu psiholog, pedagog i edukacijski rehabilitator? dali psiholog Hrvoje Maleković, s pedagoškog stajališta dr. sc. Snježana Mališa i sa strane edukacijskih rehabilitatora prof. dr. sc. Zrinjka Stančić.

Drugoga je dana Katehetske proljetne škole pod organizacijskom palicom višeg savjetnika Dalibora Adžića najprije govorio gosp. Tomislav Filić, nekadašnji vjeroučitelj i sada već dugogodišnji ravnatelj OŠ Augusta Harambašića u Zagrebu na temu Ravnatelj online. Gospodin Filić osvijestio je slušateljima mnogovrsnost poslova koje obavlja ravnatelj i s kakvim se sve teškoćama u svojem radu susreće te razine s kojima mora komunicirati. Trenutan je naglasak na sigurnosti o kojoj u školi mora brinuti, ali je ujedno uputio i na važnost svjedočenja ljudske blizine te je donio i konkretan prijedlog Nacionalnom katehetskom uredu i Agenciji za odgoj i obrazovanje da promisle o mogućem stručnom usavršavanju koje bi se, nadahnuto kršćanskom tradicijom i kulturom, moglo ponuditi i ravnateljima – i to ne samo onima kojima je struka teologija. Nakon njega izlagao je književnik i pjesnik Miroslav Mićanović na temu Kreativnost i jezik online upućujući na male životne trenutke koji mogu nadahnuti veliko djelo i ideju za kreativno izražavanje.

Osobito su bili nadahnjujući i kreativni primjeri dobre prakse koje su vjeroučitelji pripremili za svoje kolege: Vesna Avsec govorila je o Božjoj riječi na putu: od virtualne učionice – do učenika, Gabi Tomašić osvrnula se na Izazove online nastave u razrednoj nastavi, Svetlana Ćurković i Nives Vilić podijelile su svoje Iskustvo rada u nastavi na daljinu. Načini komuniciranja, Ana Volf predstavila je Jedno od iskustava rada online prema Okviru nacionalnoga standarda kvalifikacija za učitelje u osnovnim i srednjim školama, Josip Štefanac govorio je na temu Bliskost u nastavi – uživo i na daljinu, a Tomislava Miluš pokušala je odgovoriti na vječno pitanje Što kada internetska veza mnije pouzdana?. Čini se da su teme kod vjeroučitelja izazvale pitanja i promišljanja, koja su online dijelili s voditeljima pojedinih dijelova Katehetske proljetne škole.

IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Mržnja izaziva svađu, a ljubav pokriva sve pogreške.

Mudre izreke 10,12

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.