Konačni poredak na Nadbiskupijskom natjecanju

Zagrebačka nadbiskupija

  

Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka (za Zagrebačku nadbiskupiju to je međužupanijska razina natjecanja) održano je 23. ožujka 2021. od 11 do 12 sati, prema uputama Državnoga povjerenstva i u skladu s važećim epidemiološkim mjera.

Natjecatelji osnovnih škola pozvani su na natjecanje u prostorijama Ureda za vjeronauk (Zagreb, Branjugova 1). Nadbiskupijskom natjecanju pristupili su pobjednici županijskog natjecanja (za Zagrebačku nadbiskupiju): OŠ Žitnjak, Zagreb (mentor: Ivica Galeković), OŠ Antuna Augustinčića, Zaprešić (Ilija Nikolić), OŠ Sveti Križ Začretje (Darko Tenšek), OŠ Bartol Kašić, Zagreb (Ivanka Fundak), OŠ Borovje, Zagreb (Željkica Kraljević), OŠ Žakanje (Gabi Tomašić), a po načelu izvrsnosti, odnosno ukupno najboljih ostvarenih rezultata pravo na daljnje sudjelovanje u natjecanju izborile su OŠ Lotrščak, Zagreb (Martin Kajtazi) i OŠ Velika Mlaka (Nataša Čurić).

Ovogodišnja je tema Biblija – pisana Božja riječ, a u razgovoru s učenikom Ivanom Karolom Villa iz OŠ Lotrščak u Zagrebu, koji je po načelu izvrsnosti pristupio nadbiskupijskom natjecanju, saznajemo da je građa bila i lakša nego prošle godine, kad se također natjecao. Za ovu razinu učili su već detalje, ističe Ivan, iako je nešto detalja ostalo za utvrđivanje i za državnu razinu natjecanja.

Natjecatelji su pristigli već oko 10.30 sati, a ne zna se jesu li uzbuđeniji bili natjecatelji ili njihovi mentori. Uvodnu molitvu i pozdrav ekipama uputila je prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk, iskazavši zadovoljstvo što se tih 8 ekipa moglo ugostiti, jer upravo fizički susret u kojem imamo priliku vidjeti lica s kojima se natječemo ima posebnu čar. U ime domaćina, Nadbiskupskog duhovnog stola, učenike je pozdravio preč. Marko Kovač. Osvrnuo se na temu natjecanja zaželjevši svima da Biblija ne ostane u njihovom životu upamćena samo kao „mnoštvo knjiga“, nego kao Sveto pismo kroz koje svakome od nas progovara Bog. Iako se danas od učenika na natjecanju traže samo informacije, druženje sa Svetim pismom prilika je da Biblija postane upravo Božja riječ za nas, istaknuo je preč. Kovač. Nakon zadnjih mentorskih ohrabrenja i uputa za uspješno rješavanje testa mentori su se povukli te su učenicima dane upute za ispunjavanje evidencijskih listića i rješavanje testa. Testove je ispravljalo Povjerenstvo u sastavu: prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić kao predsjednica Povjerenstva, Anita Vranić i Tomislav Krušlin (članovi Državnog povjerenstva) te Ivanka Petrović i Sanja Plevko (djelatnice Ureda za vjeronauk).

Na privremenu ljestvicu poretka nije bilo pritužbi pa je konačni poredak za kategoriju osnovnih škola sljedeći:

 

1. OŠ Antuna Augustinčića, Zaprešić (mentor Ilija Nikolić;

učenice: Laura Leutar, Eva Bogadi, Ana Vuković, Paola Jakešević) - 388 bodova

2. OŠ Velika Mlaka (mentorica Nataša Čurić; učenici:

Ante Matković, Julija Barbarić, Daniel Marčinko, Andrija Hrvojević) - 386 bodova

3. OŠ Lotrščak u Zagrebu (mentor Martin Kajtazi; učenici:

Luka Alar, Petar Bastašić, Ivan Karol Villa, Tadej Lukačin) - 371 bod

4. OŠ Žitnjak, Zagreb (mentor Ivica Galeković) - 324 boda

5. OŠ Bartola Kašića, Zagreb (mentor Ivanka Fundak) - 313 bodova

6. OŠ Borovje, Zagreb (mentorica Željkica Kraljević) - 280 bodova

7. OŠ Sveti Križ Začretje (mentor Darko Tenšek) - 206 bodova

8. OŠ Žakanje (mentorica Gabi Tomašić) - 187 bodova    

 

Natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola održano je u matičnim školama natjecatelja. Nakon što su učenici pisali test, Povjerenstvo je testove i evidencijske listiće dostavilo Uredu za vjeronauk koje ih je vrednovalo (Blaženka s. Valentina Mandarić, Anita Vranić, Tomislav Krušlin, Ivanka Petrović i Sanja Plevko). Nakon objave privremene ljestvice kroz 24 sata nije bilo pritužbi učenika te je ostvaren konačni poredak ekipa:

 

1. XV. gimnazija, Zagreb (mentor: Josip Anić; učenici:

Mirjam Kurtović, Zvonimir Idžotić, Tonka Delić, Josip Šarec) - 366 bodova

2. Gimnazija Velika Gorica (mentorica Nataša Čurić, učenici:

Marta Lučić, Anika Debeljak, Marija Haraminčić, Lara Dumančić) - 347 bodova

3. Škola za medicinske sestre Mlinarska (mentorica s. Jelena Krilić,

učenici: Jelena Čirko, Doroteja Tvorek, Katarina Jurčević, Anela Tomić) - 264 boda

4. Srednja škola Pregrada (Danijela Majcenić) - 221 bod

5. Srednja škola Dugo Selo (Eduard Kožul) - 194 boda

6. Mješovita industrijsko-obrtnička škola, Karlovac (Juraj Grabovac)- 143 boda

 

Učenicima čestitamo na ostvarenim rezultatima i pokazanom poznavanju građe, a mentorima na trudu oko njihove pripreme! Nove pobjede želimo ekipama koje su izborile pravo natjecanja na državnoj razini natjecanja iz vjeronauka – vjeronaučne olimpijade u šk. god. 2020./2021.!

IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Svaki je veliki uspjeh trijumf upornosti.

Sigmund Graff

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.