Mentalno zdravlje – što možemo učiniti?

ŽSV Donja Stubica – Zlatar, voditeljice Barbare Sipina

i ŽSV Sesvete – Dugo Selo voditeljice Mirjane Novak.

 

Suvremene tehnologije otvaraju nam neke nove mogućnosti i načine susretanja i učenja. Naravno da ne mogu zamijeniti susret uživo, ali nam neke druge stvari bivaju dostupnije. Tako je u utorak 2. ožujka održan istodobni susret dvaju županijskih stručnih vijeća, ŽSV Donja Stubica – Zlatar, voditeljice Barbare Sipina, i ŽSV Sesvete – Dugo Selo voditeljice Mirjane Novak. Susret je održan u obliku webinara realiziranog zahvaljujući zalaganjima više savjetnice AZOO mr. sc. Gordane Barudžija koja je omogućila predavanje prof. Maje Jakšić, dipl. katehistice i specijalistice iz pastorala kriznih situacija, realitetnog psihoterapeuta. Tema webinara bilo je mentalno zdravlje, odnosno „Kako nastaviti živjeti i raditi“.

Tema je izuzetno prikladna i potrebna, što se vidjelo po odazivu na stručni skup i povratnim informacijama sudionika. Predavanje je započelo samoprocjenom, odnosno osvješćivanjem sudionika o vlastitim snagama, slabostima i osjećajima, te polako vodilo prema osvješćivanju vlastitih mogućnosti i potencijala u postojećoj situaciji. Na okolnosti nekada ne možemo utjecati, ali možemo na sebe. Naglasak je bio na potrebi rada na sebi, o potrebi odluke o tome kako će neki događaji ili ljudi utjecati na nas, da nismo žrtve okolnosti niti drugih ljudi. Predavačica je dalje govorila o stresu i načinima nošenja sa stresom, ukazala na nedjelotvorna ponašanja kojih smo često robovi, ali koja ne dovode do rješenja već samo bivamo zarobljeni kao u začaranom krugu.

Vrlo korisni bili su prijedlozi samopomoći i onoga što sami možemo učiniti neovisno o drugima (redefinirati nerealna očekivanja, postaviti granice, brinuti o sebi, eliminirati ponašanja koja nama štete, riješiti ono što možemo, osloboditi se potrebe biti uvijek u pravu...). Potom je navela učinkovita i djelotvorna ponašanja, odnosno potrebu stvaranja i modele novih obrazaca ponašanja koje trebamo usvojiti i polako pretvoriti u djelotvorne navike.

Na kraju izuzetno korisnog i kvalitetnog predavanja istaknula je važnost vjere za mentalno zdravlje te kazala kako postoje brojna znanstvena istraživanja čiji rezultati pokazuju zdravstvenu korist od molitve i vjerničke prakse. Kao dobru praksu navodi metodu Viktora Frankla koja se sastoji u tome da zapitamo za čime ću žaliti na smrtnoj postelji. Iz te perspektive čovjek jasnije vidi što je doista bitno u životu te se može puno kvalitetnije postaviti prema životnim situacijama i problemima. Prof. Maja Jakšić više je puta tijekom predavanja isticala važnost svjesnosti o tome što možemo mijenjati, a što ne možemo. Jedino možemo utjecati na vlastito ponašanje i razmišljanje. Predavanje je završila primjerima kako je neuroznanost potvrdila mudrost Svetoga pisma. Navela je raspoloživost za sva pitanja i potrebe te broj telefona za one koji imaju potrebu za razgovorom. Ovo predavanje bilo je pravo osvježenje u vremenima kada se susrećemo s brojnim izazovima na profesionalnom i privatnom planu. Potrebno je više ovakvih tema i češće osnaživanje nas vjeroučitelja. Potrebna su različita znanja i profesionalne kompetencije svih nas, ali bez mentalno zdravog čovjeka profesionalne kompetencije ne mogu donijeti kvalitetne plodove kojima težimo.

 

Prije predavanja prof. Jakšić, obje su voditeljice ŽSV-a imale predavanje preko aplikacije Ms Teams sa članovima svojih vijeća, svaka zasebno sa početkom u 17 sati. Prof. Barbara Sipina imala je predavanje „Mentalno zdravlje (i kako ga očuvati)“, a prof. Mirjana Novak predavanje na temu „Mentalno zdravlje u školi“.

Oba predavanja imala su za cilj osvješćivanje problema u teškoćama mentalnog zdravlja djece i prepoznavanje odstupanja od uobičajenih ponašanja. Bavila su se temama prepoznavanja najčešćih teškoća mentalnog zdravlja djece u suvremenoj osnovnoj školi (depresija, anksioznost, teškoće učenja, poremećaji ponašanja, poremećaji ophođenja, poremećaji prehrane) te što možemo učiniti. Većina poremećaja odraslih ima korijene u dječjim poremećajima koji se nisu prepoznali, dijagnosticirali niti tretirali pravovremeno, a rana je intervencija izuzetno važna. Cilj oba predavanja bio je uvidjeti što mi vjeroučitelji i nastavnici možemo učiniti da bismo olakšali djeci koja imaju neku psihičku smetnju i pomogli im.

Kada vjeroučitelj uoči bilo kakvo odstupanje ili promjenu u ponašanju pojedinog djeteta važno je ukazati na problem i obratiti se razredniku te stručnoj službi škole kako bi oni provjerili teškoću ili uputili dijete na daljnju obradu. Od velike je važnosti razgovor s djetetom, aktivno ga slušati, pružiti mu utjehu i podršku, biti blagi i nježni, stvoriti odnos povjerenja i ne osuđivanja. Nastavnici, vjeroučitelji i odgojitelji najbolje prepoznaju odstupanja u ponašanju djece jer su svakodnevno okruženi s mnoštvom njih. Čim se uoči da nešto nije u redu, posvetiti se tom djetetu i pomoći mu koristeći se svojim pedagoškim, vjerničkim i ljudskim sposobnostima te obavijestiti stručne ljude da mu pomognu – to je najviše što im možemo pružiti. Na nama je da ukažemo na teškoću ili odstupanje; nije na nama dijagnosticirati, već ukazati na problem onima koji su na tom području stručniji od nas. Ponekad će školski psiholog riješiti problem, ponekad će dijete i obitelj biti upućeni dalje na obradu. Kada se dijagnosticira neki poremećaj mentalnog zdravlja, uloga svih nas nastavnika je da smanjimo stigmatizaciju u razredu pripremajući razred unaprijed kao i za pružanje podrške tom djetetu.

Ova su predavanja bila odličan uvod u kasnije ostvareno predavanje prof. Jakšić.

 Mirjana Novak, dipl. kateheta

 

IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Uvijek treba reći manje, nego što bi se moglo reći.

Franz von Lenbach

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.