Clanak

Nadbiskupijski olimpijci na primanju kod kardinala

Kardinal Josip Bozanić primio je pobjednike nadbiskupijske razine natjecanja iz vjeronauka 21. lipnja 2022. u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29A. Učenike i njihove mentore (jednu je ekipu dopratila i ravnateljica škole) te članove Državnog povjerenstva koje održava i nadbiskupijsku razinu natjecanja kardinal je na prijem pozvao u 11 sati, a sve je ekipe, njihove mentore, članove Državnog povjerenstva (Anita Vranić, dr. sc. Gordana Barudžija, Tomislav Krušlin i Sanja Plevko) i ukupni poredak predstavila i pozdravila prof. dr. sc. Valentina Mandarić, ujedno i organizatorica ovog primanja.

Susretu s kardinalom nazočile su pobjedničke ekipe OŠ Dragutina Tadijanovića u Zagrebu koju čine Mila Babić, Karla Herceg, Marijana Raković i Timea Rovis, s mentorom Plamenkom Nosićem; OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice koju predstavljaju učenici Petra Cerjak, Laura Horvat, Mihael Blažević, Tia Stojaković i njihova mentorica Nataša Čurić; OŠ Pantovčak iz Zagreba u sastavu: Pavao Bago, Natalija Deriš, Mirta Nikolić, Bianka Saridžić s mentoricom s. Monikom Brčić (u pratnji župnika vlč. Vladimira Kerečenija). Među srednjim školama to su: I. gimnazija u Zagrebu s ekipom koju čine Anja Makek, Marta Predrijevac, Marta Rimac, Tia Turčin i mentorica Barbara Kačar (u pratnji ravnateljice škole gđe Dunje Marušić Brezetić); XV. gimnazija iz Zagreba s predstavnicima: Pia Blaić, Jelena Ćepulić Polgar, Filip Kadić, Terezija Šarec i mentor Velimir Mandić; III. gimnazija u Zagrebu čiju ekipu čine David Kvesić, Luka Zadrić, Bože Zelić i Dominik Novosel sa svojim mentorom Stjepanom Pavekom.

Predstojnica Ureda za vjeronauk istaknula je poredak ekipa na nadbiskupijskom natjecanju, ali je posebno čestitala i državnim pobjednicima koji su na državnoj razini osvojili prva mjesta: OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice i XV. gimnaziji iz Zagreba. Istaknula je lijepa iskustva učenika i njihovih mentora s natjecanja na kojem su produbljivali znanje o sv. Ignaciju Loyolskom i Družbi Isusovoj o 500. obljetnici obraćenja sv. Ignacija i 400. obljetnici njegove kanonizacije te je najavila i natjecanje za sljedeću godinu, čiji je autor građe vjeroučitelj Tomislav Krušlin.

Kardinal je pozorno pratio predstavljanje učenika i mentora, njihovu neposrednost u druženju i međusobnom ophođenju, te je potaknut njihovom neposrednošću i sam uputio čestitku na ostvarenju i zalaganju koje su pokazali u učenju vjeronaučnih sadržaja. „Važno je ljubiti svoje vrijeme – i za svakoga je njegovo vrijeme najbolje vrijeme“, poručio je uzoriti kardinal u svojem obraćanju. Istaknuo je da je život lijep i da se oko njega vrijedi truditi te im zaželio da se uvijek opredjeljuju za dobro kako bi od svog života učinili nešto dobro i veliko. Kao primjer istaknuo im je sv. Ignacija o kojem su učili kroz građu za natjecanje: i sam je Ignacije u nekom trenutku svog života išao okolnim putem, ali je od života tražio uvijek više. To nešto više i bolje za kojim je žudio našao je u Isusu Kristu. Pa i danas, unatoč svim nedaćama koje su nas u skorijoj povijesti pogodile, kardinal poručuje da su to događaji koji ostaju u prošlosti i nastavlja: „Život je lijep kad se daje i kad se stvara. Radujte se vremenu u kojem živite!“ Budući da je susret natjecatelja i kardinala upriličen na posljednji dan školske godine, odnosno na prvi dan ljeta i ljetnih praznika, kardinal je učenicima poručio da uz dobar odmor ne zaborave i na dobru knjigu, kao i na mogućnost da nezdravim izazovima odlučno kažu „ne“ jer kao ljudi obdareni razumom uvijek možemo odabirati ono što je za nas i za naše bliženje bolje.

Kardinal je svima podijelio i prigodne darove – knjigu Krist vas zove. Poruke mladima, u izdanju Glasa Koncila, kojoj je kardinal Josip Bozanić i autor, te krunicu i čokoladu. Nakon zajedničkog fotografiranja veselo društvo se razišlo – netko je pošao za svojim radnim obvezama, a netko proslaviti posljednji dan ovogodišnje nastave.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IZDVAJAMO

Održana adventska duhovna obnova za vjeroučitelje/ice…

Adventska duhovna obnovu za vjeroučitelje/ice i odgojiteljice u vjeri pod naslovom „Evo službenice… VIŠE

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.