Clanak

Nadbiskupijsko natjecanje u OŠ Dubovac

Nadiskupijska/međužupanijska razina natjecanja iz Vjeronauka za osnovne škole na području Zagrebačke nadbiskupije održana je 22. ožujka 2024. u OŠ Dubovac u Karlovcu za 25 osnovnih škola s područja Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Karlovačke županije. Tema ovogodišnje Vjeronaučne olimpijade bila je Socijalni nauk Crkve.

Prije samog natjecanja sve ekipe/škole okupile su se u holu OŠ Dubovac, a predstavljali su ih po četiri učenika u pratnji vjeroučitelja mentora. Natjecateljskom događaju u svojstvu Županijskog povjerenstva nazočile su i Ivanka Petrović, savjetnica iz Ureda za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije kao predsjednica Povjerenstva te Gordana Barudžija, savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje, i Sanja Plevko tajnica iz Ureda za vjeronauk kao članovi Povjerenstva. Okupljene vjeroučenike i učitelje mentore najprije je kao domaćin pozdravila ravnateljica škole gospođa Irmelina Sablić, a zatim se pozdravima pridružila i gospođa Ivanka Petrović kao predsjednica Povjerenstva. Sve natjecatelje i mentore pozdravio je i molitvom popratio mons. Antun Sente, župnik i rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Prvi, pisani dio natjecanja započeo je u 11 sati, a nakon kratke okrepe članovi Povjerenstva ispravljali su testove. Za to vrijeme natjecatelji su imali priliku posjetiti Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu. Posjet svetištu pružio je učenicima priliku za duhovnu obnovu, molitvu i refleksiju nad vjerom kroz igru i zabavu. Učenike i mentore dočekao je župnik Antun Sente i predstavio im Josipovo svetište. Opisao je ideju i nastanak svetišta u vrlo teškim vremenima za vjernike i Crkvu iz naše bliske povijesti. Također župnik je ovom prilikom posvjedočio o impresivnim i inspirativnim iskustvima vezano uz čuda koja se događaju u svetištu po zagovoru svetoga Josipa.

Animatori zajednice Mladih pretvorili su svetište svetog Josipa u čarobno igralište animacije i kreativnosti. Sve to pod vodstvom i kreativnošću animatorice Tare Kranjčević i njezinih asistentica Emanuele Bulaja i Lucije Crnić. Svi učenici pokazali su svoje talente kroz animaciju i interaktivnu igru oduševljavajući posjetitelje svojom inventivnošću i vještinama, stvarajući tako dinamično iskustvo koje je spojilo duhovnost i kreativnost.

Povratak u školu, rezultati pisanih testova, iščekivanja i daljnja uzbuđenja nastavljena su iza 14 sati. Osjećala se napetost natjecatelja dok se natjecanje približavalo kraju.

Objavljeni su rezultati svih ekipa. Prvih pet su bili su natjecatelji iz zagrebačkih osnovnih škola: OŠ Jure Kaštelana s mentoricom Nadom Vlajčević, OŠ Lotrščak s mentorom Martinom Kajtazijem, OŠ Dragutina Tadijanovića s mentorom Plamenkom Nosićem, OŠ Ružičnjak s mentoricom Marijom Tomečak i OŠ Žuti brijeg s mentoricom Anom Šarec. Ovih pet škola nastavilo je sa završnim natjecanjem u znanju u usmenom dijelu natjecanja – Milijunaku. Tako smo dobili konačni poredak i prve tri ekipe, te od srca čestitamo onima koje nastavljaju put ka državnom natjecanju! Ali čestitke zaslužuju svi natjecatelji i mentori koji su pokazali pravi sportski duh, družili se u ugodnoj atmosferi i navijali do samoga kraja natjecanja. Natjecanje iz vjeronauka uspješno je završilo u 16:30, a svi sudionici su pokazali izuzetno znanje i angažman. Čestitamo svoj djeci koja su sudjelovala u ovoj manifestaciji znanja i igre te na njihovim postignućima, kao i njihovim vjeroučiteljima mentorima. Želimo im daljnji uspjeh na svim razinama osobnog razvoja i iskrenu zahvalu svim sudionicima na izvanrednim rezultatima.

Ivan Bulaja, vjeroučitelj OŠ Dubovac

 

 

A ukupan je poredak sljedeći:

 

 

 

 

 

škola

mentor

bodovi

1

OŠ Jure Kaštelana

Nada Vlajčević

74.25

2

OŠ Lotrščak

Martin Kajtazi

73.5

3

OŠ Dragutina Tadijanovića

Plamenko Nosić

73

4

OŠ Ružičnjak

Marija Tomečak

72.5

4

OŠ Žuti brijeg

Ana Šarec

72.5

6

OŠ Antuna Augustinčića, Zaprešić

Ilija Nikolić

52

7

OŠ Augusta Šenoe

Josip Štefanac

50.5

8

OŠ Trnjanska

Krešimir Matošević

48.5

9

OŠ Eugena Kvaternika, Velika Gorica

Nataša Čurić

48

9

OŠ Pantovčak

s. Monika Ana Brčić

48

11

OŠ Ivo Andrić

Jelena Fujs

45.25

12

OŠ Frana Krste Frankopana

Kristina Meštrović

41.75

13

OŠ Josipa Zorića, Dugo Selo

Željkica Bradarić

39.5

14

OŠ dr. Vinka Žganca

Nataša Jelica

37.5

15

OŠ Ante Kovačića, Zlatar

Katarina Sačer

36.25

16

OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, Zabok

Ksenija Miškulin

35

17

OŠ Vladimira Deščaka

Dominko Filipović

34

18

OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice

Lovro Mihelić

33.75

19

OŠ Marina Držića

Violeta Raguž

30

19

OŠ Borovje

Željkica Kraljević

30

21

OŠ Matije Gupca, Gornja Stubica

Nikola Grden

29.25

22

OŠ Petra Preradovića

Ana Delić

29

23

OŠ Bogumila Tonija, Samobor

Marija Prkić

28.5

24

OŠ Retkovec

Mario Sobočan

28

25

OŠ Josipa Jurja Strossmayera

Branka Erak

19.75

 

 

IZDVAJAMO

Održana adventska duhovna obnova za vjeroučitelje/ice…

Adventska duhovna obnovu za vjeroučitelje/ice i odgojiteljice u vjeri pod naslovom „Evo službenice… VIŠE

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.