Održane duhovne vježbe na Plitvicama

Duhovne vježbe za vjeroučitelje Zagrebačke nadbiskupije od 4. srpnja do 7. srpnja 2024.

 

U Pastoralnom centru ''Plitvice'' (Mukinje) održane su duhovne vježbe za vjeroučitelje Zagrebačke nadbiskupije od 4. srpnja do 7. srpnja 2024. 

Na duhovnim vježbama, koje je vodila dr. sc. Nela Gašpar sudjelovao je trideset jedan vjeroučitelj. Voditelj Pastoralnog centra vlč. Josip Tomljanović i dr.sc. Nela Gašpar dočekali su vjeroučitelje u četvrtak popodne, te je nakon smještaja i večere uslijedilo uvodno predavanje u kojem je dr. sc. Nela Gašpar okupljene vjeroučitelje uvela u temu duhovnih vježbi, Biti braća u bratstvu, biti braća u Sinu, kao i u dinamiku duhovnih vježbi. Predavanje dr. sc. Nele Gašpar koje smo slušali nakon jutarnje molitve u petak, Odnosi – božanska i ljudska dimenzija, uvelo nas je u nužnost promišljanja o vlastitim odnosima, postavljanju granica unutar tih odnosa, prihvaćanju drugoga u različitosti kao i promatranju jedinstvenosti druge osobe u odnosu na Boga. Kroz dva starozavjetna lika, lik Kajina i Abela, dr. sc. Nela Gašpar svojim je suvremenim pristupom i vrsnim poznavanjem dogmatske teologije i psihologije kao i kroz crtice iz vlastitog iskustvenog života plijenila našu pažnju i doticala ono što je unutar nas. S nestrpljenjem smo čekali nastavak predavanja, obogaćujući se zajedničkim razgovorima, šetnjama, euharistijskim slavljima, molitvom, pjesmom kao i sakramentom pomirenja.

Na blagdan zaštitnika Europe, sv. Ćirila i Metoda, euharistijsko slavlje predslavio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško koji je svojom homilijom produhovljeno i senzibilno prenio riječ Evanđelja i potaknuo okupljene vjeroučitelje na promišljanje o Isusovim riječima: ''Žetva je velika, ali radnika malo'' (Lk 10,2). U euharistijskom slavlju i zajedničkoj večeri toga dana pridružile su nam se i predstojnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi, prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić i savjetnica u Uredu za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije i zamjenica predstojnice Ivanka Petrović.

Subotnje predavanje naziva ''Ranjena žena'' pred nas je stavilo promišljanje o dvije novozavjetne žene, ženi koja je dvanaest godina bolovala od krvarenja i Jairovoj kćeri. Dr. sc. Nela Gašpar istakla je nužnost prihvaćanja stvarnosti u koju smo stavljeni, života koji uvijek ima padove, ali i pravila kojemu nas uči Isus, a to je započinjati iznova. Osvijestila je okupljenim vjeroučiteljima kako čovjek unutar sebe ne bi trebao nikada ostavljati prazno svetište. Vjeroučitelji su na svojim duhovnim vježbama posjetili i Nacionalni park ''Plitvička jezera''.

Nemjerljiva su bogatstva odnosa i susreta koja smo primili u svakom susretu sa sestrom Nelom bilo kroz izgovorenu riječ, pogled, molitvu, zajedničko blagovanje ili neposrednu prisutnost. 

 

Vesna Lončarić

IZDVAJAMO

Održana adventska duhovna obnova za vjeroučitelje/ice…

Adventska duhovna obnovu za vjeroučitelje/ice i odgojiteljice u vjeri pod naslovom „Evo službenice… VIŠE

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.