Održano ŽSV Zagreb - istok

Prvo ŽSV vjeroučitelja Zagreb – Istok održano je 14. studenoga 2023. godine u 17.00 sati u OŠ Marina Držića u Zagrebu. Nakon molitveno – meditativnog početka kojeg je predvodila, s. Mara Matanović, voditeljica Vijeća, prepustila je riječ gošćama susreta predstojnici Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi prof. dr. sc. Blaženki s. Valentini Mandarić, višoj savjetnici u Agenciji za odgoj i obrazovanje Gordani Barudžiji te zamjenici predstojnice Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi i savjetnici Ivanki Petrović, dipl. theol.

Predstojnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić održala je predavanje na temu „Važnost, značenje i primjena nove Upute za dodjelu i opoziv kanonskog mandata“. Upoznala je vjeroučitelje s novom Uputom za dodjelu i opoziv kanonskog mandata koja je objavljena 28. siječnja 2023. godine, a donio ju je tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Podsjetila je sudionike da kanonski mandat označuje način kojim mjerodavna crkvena vlast povjerava vjerniku, kleriku ili laiku, vršenje crkvene službe u ime Crkve uz punu osobnu odgovornost. Predavačica je sudionike detaljno upoznala sa sadržajem Upute, s novim dokumentima potrebnima za dodjelu mandata, ulogom i zadaćom Povjerenstva za dodjelu mandata u Zagrebačkoj nadbiskupiji te nadzornom zadaćom Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi. Dr. sc. Mandarić govorila je o razlozima oduzimanja mandata navedenima u Uputi. Uputa za dodjelu i opoziv kanonskog mandata za sve je vjeroučitelje obvezujući dokument. Predstojnica je istaknula potrebu i važnost trajne formacije vjeroučitelja. Potaknula je sudionike da rade dobro te da se kvalitetno i trajno usavršavaju.

Viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje dr. sc. Gordana Barudžija u predavanju „Trajna formacija – teret i/ili vlastita potreba“ govorila je o potrebi trajne formacije te unapređenju vlastitog rada u nastavi. Naglasila je da je trajna formacija neprestani rad na sebi, neraskidivo povezan sa stručnim usavršavanjem i cjeloživotnim učenjem. Viša savjetnica je vjeroučitelje podsjetila na razine, edukacije i broj sati stručnog usavršavanja tijekom godine dana u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i crkvenih institucija. Osobito je istaknula važnost edukacije unutar školske ustanove. Navela je i broj sati stručnog usavršavanja tijekom pet godina potrebnih za napredovanje u struci.

Nakon više savjetnice svoje predavanje na temu „Promicanje zaštite djece i mladih“ održala je zamjenica predstojnice Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi i savjetnica Ivanka Petrović, dipl. theol. Savjetnica Petrović u svojem je izlaganju govorila o načinima promicanja zaštite djece i mladih te važnoj ulozi vjeroučitelja u zaštiti i prevenciji različitih oblika zlostavljanja djece, mladih i ranjivih osoba. Istaknula je kako izmijenjena kanonsko – pravna materija i civilno zakonodavstvo idu za tim da se iz naše kulture što više iskorijeni zlostavljanje stavljajući naglasak na prevenciju, edukaciju i praktične upute s ciljem osvješćivanja što veće populacije. Predstavila je i dokumente iz kazneno-pravne prakse, kanonsko-pravne materije te apostolsko pismo pape Franje iz 2019. godine „Vi ste svjetlost svijeta“ koji govore o kaznenim mjerama za počinitelje zlostavljanja djece, mladih i ranjivih osoba. Vjeroučiteljima su dane smjernice za pristup maloljetnicima i ranjivim osobama, pravila ponašanja u odnosu i radu s maloljetnicima i ranjivim osobama, pravila postupanja u online komunikaciji, preporuke za korištenje WhatsApp grupe, preporuke za rad s roditeljima te preporuke za satove razrednika i/ili izvannastavne aktivnosti. Sudionici su pozvani na odgovornost i zrelost u radu, rad na emotivnom aspektu te stalnu samoprocjenu ispravnog profesionalnog ophođenja s učenicima.

Predstojnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić na kraju susreta informirala nas je o aktualnostima iz Ureda i planiranim aktivnostima kroz godinu.

Voditeljica Vijeća, s. Mara Matanović u ime svih prisutnih zahvalila je gošćama na temeljitosti i preciznosti u predstavljanju izloženih tema. Susret je završio molitvom.

 

                                                                                                                        Željkica Kraljević

IZDVAJAMO

Održana adventska duhovna obnova za vjeroučitelje/ice…

Adventska duhovna obnovu za vjeroučitelje/ice i odgojiteljice u vjeri pod naslovom „Evo službenice… VIŠE

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.