Održano ŽSV Zagreb – Istok

U srijedu 8. svibnja 2024. u 18 sati održano je ŽSV vjeroučitelja Zagreb – Istok. Molitveno-meditativni početak je predvodila kolegica Željkica Kraljević, dipl. kateheta, a zatim je održala predavanje uz prezentaciju na temu „Razredništvo i voditeljski poslovi“.

Prezentirajući temu kolegica je pojasnila da je Škola javna ustanova koja obavlja osnovno obrazovanje te druge oblike obrazovanja djece i mladih. Podsjetila je da se odgoj i obrazovanje u Školi ostvaruje na temelju nacionalnih kurikuluma, nastavnih planova i programa rada te školskog kurikuluma. Detaljno je izložila ulogu ravnatelja, prezentirala poslove koje obavlja kao što su praćenje nastave odgojno – obrazovnih djelatnika, analizu rada učitelja i stručnih suradnika te njihovo stručno osposobljavanje i usavršavanje. Pojasnika je ulogu voditelja smjene i satničara navodeći konkretne primjere koji se odnose na organizaciju nastave, smjenskog rada kao i zamjene te izradu rasporeda sati.

U nastavku izlaganja vrlo detaljno pojasnila je ulogu razrednika. Na konkretnim primjerima navela je smjernice za vođenje razrednog odjela te poželjne osobine razrednika kao što su: stručnost, profesionalni pristup, autoritet, pristupačnost, ljubaznost, komunikativnost, dosljednost, iskrenost, organiziranost, tolerantnost, taktičnost, duhovitost, poduzetnost, samopouzdanje, emocionalnost i realističnost.

Kolegica je na kraju podjelila svoja iskustva u vođenju razredništva, spominjući probleme s kojima se svakodnevno susreće, ali i lijepe situacije koje su poticaj za daljnji rad s učenicima. Aktualno, poticajno i nadasve korisno predavanje potaknulo je sudionike na promišljanje o razredniku kao osobi koja ima značajnu ulogu u odgoju i formaciji djece i mladih. Kolegica Željkica proslijedila je prezentaciju kako bi svi bili informirani, a kolege su izrazile zahvalnost te pohvalile održano predavanje.

Voditeljica vijeća, s. Mara Matanović, informirala nas je o svim novostima te potaknula na trajno stručno usavršavanje.

 

Stručni skup završio je molitvom. 

Jelena Mihalić, prof. savjetnik


 

IZDVAJAMO

Održana adventska duhovna obnova za vjeroučitelje/ice…

Adventska duhovna obnovu za vjeroučitelje/ice i odgojiteljice u vjeri pod naslovom „Evo službenice… VIŠE

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.