DRUGA SINODA ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE

U razdoblju neposredne priprave za Drugu sinodu Zagrebačke nadbiskupije objavljen je Radni dokument (Instrumentum laboris) Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Dokument je namijenjen ponajprije onima koji će, kao članovi Sinode, biti uključeni u rad sinodskih zasjedanja. No s Radnim će se dokumentom imati prilike upoznati i svi vjernici i zajednice Zagrebačke nadbiskupije kako bi izabrani članovi Sinode mogli u sinodska zasjedanja i rasprave unijeti glas sveukupne nadbiskupijske zajednice.

U tom smislu i vjeronauk u školi te osoba vjeroučitelja i vjeroučiteljska služba imaju svoj udio u Radnome dokumentu. Naime, unutar drugoga sinodskog zasjedanja koje će biti posvećeno Crkvi zagrebačkoj u djelu evangelizacije, promišljat će se o zadaćama naviještanja, kako unutar zajednica Nadbiskupije, tako i na drugim područjima njezine prisutnosti. Spomenuto zasjedanje obuhvatit će tri ključne teme oko kojih će se razviti rasprava, donijeti određeni prijedlozi te naposljetku određene izjave i odluke koje će obvezivati sve vjernike na području Zagrebačke nadbiskupije.

Prva tema spomenutoga područja posvećena je novoj evangelizaciji. Ističe se da, uza sve načine, sredstva i metode koje valja upotrijebiti u procesu nove evangelizacije, Crkva treba uvijek iznova osluškivati i preispitivati svoje posebno i nezamjenjivo poslanje za koje ima Gospodinov mandat: naviještati Božju riječ, promicati sakramentalni život te biti moralnim i etičkim korektivom javnosti. Crkva zagrebačka, govoreći o novoj evangelizaciji, nalazi se pred izazovom sve većega širenja sljedbi i novih religijskih pokreta te je u tome smislu, kako ističe Radni dokument, potrebno neprestano izricati jasne i konkretne stavoveo novim sljedbama i novim religijskim pokretima te izraditi konkretan plan formacije svećenikâ, katehetâ, vjeroučiteljâ i vjernikâ o utjecajima pojedinih duhovnih strujanja na vjernički život.

Druga tema obuhvaća župnu katehezu.Uz isticanje da je vjerska pouka potrebna svima, tj. predškolskoj i školskoj djeci, djeci s teškoćama u razvoju, mladima, studentima, odraslima te starijim osobama, Radni dokument naglašava važnost pojedinih pitanja koja se nameću pri kvalitetnome ostvarenju župne kateheze, a to su: redovito i sustavno provođenje župne kateheze, uključujući sve slojeve i uzraste vjerničke zajednice, formacija župnih kateheta za različite skupine naslovnika, izrada katehetskih priručnika i drugih materijala koji bi znatno olakšali rad župnih kateheta.

Posljednja tema unutar drugoga dijela vezuje se uz vjeronauk u školi. Donoseći povijesni prikaz uvođenja vjeronauka u hrvatski odgojno-obrazovni sustav, ističu se pojedini izazovi koji stoje pred predmetom katoličkoga vjeronauka u Crkvi zagrebačkoj, a to su: osoba vjeroučitelja, njegova stručna i duhovno-vjernička osposobljenost, odnos vjeroučitelja i župne zajednice te pastoral škole.

Spomenute teme bit će predmetom rasprave na drugom sinodskom zasjedanju na kojemu se očekuje i glas vjeroučitelja koji su, glede navedenih tema i s obzirom na službu koju obnašaju, najpozvaniji progovoriti kroz argumentirane intervente, objekcije i konkretne prijedloge. No budući da svi članovi Sinode imaju obvezu sudjelovati u radu sva četiri sinodska zasjedanja, od vjeroučitelja se očekuje da i unutar ostalih područja/tema sudjeluju u raspravi, jer vjeroučitelji su neminovno suočeni sa svim izazovima koji su vezani uz život Crkve zagrebačke: njezin poziv i poslanje, djelo evangelizacije, slavljenje Kristova otajstva te prisutnost u hrvatskome društvu. 

 

IZDVAJAMO

Održana adventska duhovna obnova za vjeroučitelje/ice…

Adventska duhovna obnovu za vjeroučitelje/ice i odgojiteljice u vjeri pod naslovom „Evo službenice… VIŠE

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.