Blažena Magareta di Savoia - Strjelica

Sveta Margareta Di SavoiaBlažena Margareta di Savoia (rođena 1382., umrla 1464.). Bila je kćer grofa Amadea di Savoia, a udala se za  Teodora Paleologa, markiza di Monferrato. Ostala je udovica sa trideset šest godina. Ubrzo je postala dominikanska trećoredica i u Albi osniva samostan Svete Marije Magdalene prihvaćajući pravilo reda. Jednom je imala viđenje Krista koji joj predaje tri strijele s natpisom: bolest, kleveta i progon. Ostatak života bio joj  je praćen najavljenim nevoljama. Umjetnici je često prikazuju i u pratnji anđela. Njezin spomendan je 23. prosinca.

Drugi sveci koji se prikazuju sa strijelom: sv. Augustin, sv. Ladislav, sv. Terezija Avilska.

Strjelica je simbol probadanja. Eros sa svojim strjelicama izaziva zaljubljenost između bogova i ljudi. U Bibliji se ljudi koje Bog bira za svoje poslanje nazivaju „oštrim strijelama sakrivenim u svome tobolcu“ (Iz 49,2). U mistici strijele simboliziraju Božju ljubav koja pogađa u stanju ekstaze. U srednjem vijeku su epidemije prikazivane u liku anđela koji baca strjelice.

Ima više svetaca koji se prikazuju sa strjelicama. Među njima je i Job koji se osjeća pogođen božanskom snagom: „Strijele Svesilnoga u mojem su mesu, ljut otrov njihov ispija mi dušu.“ (Job, 6,4).

IZDVAJAMO

Održana adventska duhovna obnova za vjeroučitelje/ice…

Adventska duhovna obnovu za vjeroučitelje/ice i odgojiteljice u vjeri pod naslovom „Evo službenice… VIŠE

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.