Dobrotvorne akcije za Benin

OŠ A. Šenoe i OŠ barunice Dedee Vranyczany, Zagreb

 

U susjedstvu Osnovne škole Augusta Šenoe i Osnovne škole barunice Dedee Vranyczany, u župnoj crkvi sv. Marka Križevčanina te u istoimenoj župi već petu godinu djeluje (prvo kao župni vikar, a od prošle školske i pastoralne godine kao duhovni asistent) svećenik iz Benina, vlč. Odilon Gbenoukpo Singbo.

 

Ideja o prihvatilištu za djevojčice

Prije nekoliko godina, nakon poplave koja je pogodila južni dio države Benin u zapadnoj Africi, mnoga su djeca ostala bez roditelja i bez osnovnih uvjeta za dostojan život.

U razgovoru s prijateljima koji su vlč. Odilona tada pitali što im je činiti, iznio je ideju da se izgradi prihvatilište za smještaj djevojčica, jer zbog tamošnjeg mentaliteta one nemaju previše mogućnosti za obrazovanjei primjeren odgoj (budući da u tom dijelu Afrike žene udajom napuštaju dom i odlaze živjeti s muževljevom obitelji, smatra se neisplativim uložiti u njihovo obrazovanje, a to je osobito izraženo kada izgube jednog ili oba roditelja. Vlč. Odilon je gradnju prihvatilišta za djevojčice vidio kao jedan od načina kako odgovoriti na goruće potrebe Crkve i društva u Beninu).

Tako je sve krenulo, a nakon gotovo tri godine mukotrpnog rada i dobrote brojnih ljudi iz Hrvatske i Njemačke, 9. kolovoza 2015. svečano je otvoreno prihvatilište ili dom sv. Ivana Pavla II, smješteno u selu Hondji, biskupija Porto-Novo, država Benin iz koje je vlč. Odilon i sam potekao.

 

Velikodušnost brojnih suradnika

Veličina ovog djela ne da se shvatiti po izgledu i ljepoti kuće, već po bogatstvu i velikodušnosti tolikih suradnika dobra srca koji su dali svoju ciglicu za izgradnju ovog doma Božje providnosti. "Za jedan tako velik pothvat potrebno je nešto više od novca - ljubav prema ljudima, osjećaj za potrebe drugih te žrtva za potrebite, a to su sve bitne sastavnice ovog projekta. Dati potrebitoj djeci uvjete za život, za školovanje te prije svega za svjetlu budućnost, veliko je djelo ljudsko, ali i Božje. Neopisivo je bilo sudjelovati u tome i biti dio te priče." (Terezija Gložinić, bivša učenica OŠ A. Šenoe). Iz tih riječi se doznaje da su mnogi poznati i nepoznati dobročinitelji omogućili djeci, ali i narodu biskupije Porto-Novo nešto mnogo šire - prostor za utjehu, za rast u vjeri, za blizinu Božje milosti.

 

Današnja situacija

Pretprošlog ljeta i jeseni sazreli su prvi plodovi vrta koji je unutar Doma posađen. Časne sestre koje vode Dom uzgajaju i domaće životinje kako bi Dom što više sam sebe održavao. Danas je u domu sv. Ivana Pavla II. smješteno dvadeset sedam djevojčica.

Na poticaj vjeroučitelja Josipa Štefanca, ravnateljica i učitelji Osnovne škole barunice Dedee Vranyczany prihvatili su prijedlog dobrotvorne akcije milosrđa i solidarnosti sa željom da svi učenici (njih oko 150), zajedno sa svojim učitelji(ca)ma i profesori(ca)ma tijekom listopada 2017.godine prikupe iznos od 3500 kn (smještaj, hrana, odjeća, školarina), koliko je godišnje potrebno da bi još jedna djevojčica mogla sljedeće godine ući u ovaj Dom te krenuti u školu. 21. studenog 2017., vjeroučitelj Josip je zajedno s predstavnicima učenika uručio vlč. Odilonu Singbou 3 000 kn i 600 eura (ukupno cca 7 500kn), što je dostatno za godišnji smještaj i školovanje dviju novih djevojčica.

Na poticaj Dobrotvornog tima, a pod vodstvom vjeroučiteljica Ankice Jozić i Ružice Vukelić te vjeroučitelja Josipa Štefanca, učiteljsko vijeće Osnovne škole Augusta Šenoe prihvatilo je prijedlog dobrotvorne akcije milosrđa i solidarnosti sa željom da svi učenici (njih oko 750), raspoređeni u 34 razredna odjeljenja, zajedno sa svojim učitelji(ca)ma i profesori(ca)ma tijekom korizme školske godine 2017./2018. prikupe iznos od 3500 kn koliko je godišnje potrebno da bi još jedna djevojčica mogla sljedeće godine ući u ovaj Dom te krenuti u školu.Zahvalni smo i radosni što je 27. ožujka 2018. ravnateljica Ivana Sauha na sastanku ŽSV-a vjeroučitelja Trešnjevke uručila vlč. Odilonu Singbou 13 000kn, što je gotovo dostatno za godišnji smještaj i školovanje za četiri nove djevojčice.

Ukolikonetko želi podržati ovu inicijativu ili ju ostvariti u svojoj školi ili župi tijekom korizme, možete se javiti vlč. Odilonu na e-mail: odilonsing@gmail.com, a uplate izvršiti na IBAN računa: HR6023600003243372382.

Pod stavkom Opis plaćanja potrebno je upisati DONACIJA ZA PRIHVATILIŠTE. Također molimo da upišete Vaše podatke (ime i prezime i kućnu ili e-mail adresu) kako bi Vam mogli pružiti povratne informacije. Vlč. Odilon taj će novac uplatiti izravno u Benin na račun sestrama koje vode sirotište.

Blagoslivljajmo i slavimo Oca i Sina i Duha Svetoga, hvalimo i uzvisujmo ga dovijeka!

Josip Štefanac, vjeroučitelj


 

 

 

 

 

 

 

IZDVAJAMO

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Ne koristi krivo stečeno blago, dok pravednost izbavlja od smrti. 

Mudre izreke 10,… Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.