Clanak

Uloga jezika i komunikacije u prenošenju vjeronaučnih sadržaja

Stručni skup za vjeroučitelje

Stručni skup za vjeroučiteljice i vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola Zagrebačke nadbiskupije, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije održan je u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu 9. prosinca 2017. s početkom u 9 sati. Organizaciju stručnoga skupa potpisuju Ured Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi i Agencija za odgoj i obrazovanje, a nazočilo mu je oko 300 vjeroučitelja/ica s područja triju nad/biskupija.

Nakon uvodne molitve i pozdrava,  riječ su preuzeli nositelji stručnoga skupa – predavači prof. dr. sc Zrinak Jelaska s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Branko Murić s Katedre fundamentalne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Predavači su održali po dva zanimljiva predavanja nakon kojih je bilo predviđeno vrijeme za raspravu.

  

Prof. dr. sc.Zrinka Jelaska uvela je u rad stručnoga skupa predavanjem na temu Jezik i poučavanje – važnost i izazovi. U izlaganju je naglasila važnost izvornih govornika koji jezik usvajaju na način metajezika (osobito gramatičke pojmove i jezična pravila). Pritom, naravno, važno je i osvještavanje tog znanja koje govornici već imaju. S druge je strane jezik važan i za usvajanje znanja iz drugih predmeta – upravo jer se to znanje prenosi jezikom. Osobito je to kod vjeronauka izraženo zbog same naravi predmeta. Stoga je predavačica na konkretnim primjerima ponudila nekoliko metoda kojima vjeroučitelji mogu određivati prototipno značenje sinonimnih parova i nizova zbog razlikovanja značenja bliskoznačnih riječi.

Drugo je predavanje prof. Jelaska nakon kraće pauze konkretiziralo temu. U predavanju naslovljenom Teškoće u razumijevanju vjeronaučnih sadržaja - primjer biblijskoga teksta. Polazište je važnost razumijevanja jezika kojim se nastoji čovjeku približiti Božju riječ, a rad se odvijao na konkretnim različitim prijevodima nekih biblijskih tekstova (Petrovo zatajenje Isusa – primjer promjene sinonima voljeti i ljubiti; apostoli na Isusovom grobu; Navještenje).

Drugi je blok predavanja održao dr. sc. Branko Murić, s temom Od posebnosti teološkog jezika do potrebe njegova prericanja i usklađivanja. Naglasak je stavljen na važnost jezika za prenošenje sadržaja među subjektima, osobito sadržaja vjere koji se prenosi teološkim izričajima. Kao mogućnost percepcije i recepcije sadržaja vjere prof. Murić donosi primjer znaka i simbola te iskustva i vjere. U tom smjeru predavač razvija  kriterije kristopraktičnog komunikacijskog čina u pneumatološkoj perspektivi. Temeljna struktura Isusovog komunikacijskog djelovanja kroz navještaj kraljevstva Božjeg i djelovanja potvrđuje navještaj preko znakova-čuda te se pokazuje kako je samokomunikacija Isusa Krista u Duhu paradigma za međuljudsku komunikaciju.

U drugome dijelu predavanja vjeroučitelji su uvedeni u praktični dio izlaganja kroz propitivanje razloga vjerovanja/nadanja. Prvo predloženo područje je kontekst teologije stvaranja koja ne bi smjela protusloviti suvremenim znanstvenim uvidima kako bi se izbjegla kriva teološka tumačenja. Vjeroučitelj ima poseban zadatak pokazati kako teološki jezik stvaranja nije zastario kako bi se spriječilo da od banalnih sumnji nastanu protivljenja vjerskim sadržajima u kasnijim životnim razdobljima i u širem društvenom kontekstu. Drugo područje jest pitanje spasenjske teologije s naglaskom na riječima i djelima (znakovima) po kojima se obistinilo spasenje. Ovo područje susreće brojne kritike (filozofske i znanstvene) i osporavanja posebnih Božjih čina i time mogućnost spasenja čovjeka.

Stručni skup priveden je kraju nakon zajedničke molitve u 15 sati, nakon obavijesti iz Ureda za vjeronauk koje je prenijela predstojnica Ureda.

IZDVAJAMO

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Mudrost ne stanuje samo u jednoj kući.

Afrička narodna mudrost

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.