Preispitivanje vlastitih životnih oslonaca

Pismo vjeroučiteljima Zagrebačke nadbiskupije

Drage vjeroučiteljice, dragi vjeroučitelji,

svjesni smo vremena u kojem živimo i brojnih izazova s kojima se suočavamo – osobito s kojima se suočavaju naši učenici. Potresi i pandemija poremetili su nam život na svim razinama – od obiteljskog, školskog, prijateljskog, župnog, društvenog… U naše živote uvukli su se strahovi i nesigurnosti, a u svijetu „globalne povezanosti“ dijelimo i poteškoće cijeloga čovječanstva. „Svi smo u istoj lađi“, kaže papa Franjo. „Patnja i nesigurnost, strah i svijest o vlastitim ograničenostima izazvani pandemijom pozivaju na preispitivanje našega načina života, naših odnosa, organizacije naših društava i, ponajprije, smisla našega života“ (Fratelli tutti, br. 33). Nepogode koje već mjesecima prate naše živote gurnule su mnoge, među kojima i djecu, u neslućene nemire i tjeskobe, a pred nekima otvarajući i ponore praznine. Pandemija je na vidjelo iznijela ljudske lažne sigurnosti i potaknula nas na preispitivanje vlastitih životnih oslonaca. Nikada kao do sada nismo imali potrebu iskusiti Božju ljubav i podršku i međusobno zajedništvo. 

Mnogi su postali svjesni da se čovjek ozbiljno zaigrao te se počeo poigravati i s onim što mu nije na raspolaganju, glumeći Boga na svim razinama. Sićušni virus upozorio nas je na posljedice takvog ponašanja. Stoga se u svakom zlu, pa tako i u ovom s kojim se trenutno suočavamo, naziru novi uvidi u kojima ima puno dobra, a jedno je od njih i upozorenje na čovjekovu ograničenost i ovisnost o Stvoritelju. Takozvana „koronakriza“ mnogima je ponovno usmjerila pogled prema nebu, prema Bogu Stvoritelju i Svedržitelju, od kojega dolazi svjetlo, utjeha, nada i vjera, a ponad svega ljubav koju nikakva prijeteća sila ne može uništiti.

Pred nama je vrijeme korizme – blagoslovljeno vrijeme – vrijeme u kojem nas Crkva poziva na snažniji i sadržajniji duhovni život ispunjen čitanjem, slušanjem i razmatranjem Božje riječi, slavljenjem sakramenata, osobito sakramenta pomirenja i euharistije, molitvom, postom i vršenjem djela milosrđa.

Sve vas pozivam da, na kušnju kojoj smo izloženi, u ovo vrijeme korizme odgovorimo moleći blizinu Božjega Duha i spremnost na obraćenje, na radost koju nam je Gospodin pripravio; da prizovemo nebeskoga Oca da nam se smiluje, da nas, ako je to Njegova volja, oslobodi od pošasti koronavirusa i razornosti potresa te da nas u trpljenjima nikada ne napusti.

Kao vjeroučitelji mnogima ste potrebni kao nositelji kršćanske nade i smjerokaz u življenju vjere. Stoga vas potičem da svoje učenike, kolege i kolegice, svoje prijatelje, župljane i članove obitelji pozovete na molitvu i post, jer „svako razdoblje života vrijeme je vjere, nade i ljubavi. Neka nam ovaj poziv da živimo korizmu kao put obraćenja, molitve i dijeljenja svojih dobara s drugima pomogne obnoviti, kao zajednica i pojedinci, živi spomen one vjere koja dolazi od živoga Krista, nade oživljene dahom Duha Svetoga i ljubavi čiji je nepresušan izvor Očevo milosrdno srce.“ (Iz Poruke pape Franje za korizmu 2021.)

Ovim riječima pape Franje želim svima blagoslovljen korizmeni hod!

 

Blaženka s. Valentina Mandarić, predstojnica

Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi

IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Sreće se doista možemo odreći, ali nade ne.

Theodor Storm

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.