Sveta Agneza (Janja) – Janje

Janje je simbol poniznosti, nevinosti i čistoće. U prošlosti se janje prenosilo kao žrtva paljenica. Židovi su ga prinosili za žrtvu o blagdanu Pashe. Zbog toga je postalo slika sluge Jahvina: „K’o janje na klanje odvedoše ga“ (Iz 53,7). Ivan Krstitelj također govori o Isusu kao „jaganjcu Božjem“ ili pak evanđelja govore o Isusu kao dobrom pastiru koji ide tražiti izgubljenu ovcu. Pashalno janje koje trijumfira i pobjeđuje smrt simbol je uskrsnuća. Janje simbolizira nevinost i čistoću svetaca koje umjetnici prikazuju u njegovu društvu.

sv_agneza

 

 

Sveta Agneza (Janja) je žrtva progona kršćana u III. stoljeću. Ubijena je jer je odbila prinijeti žrtvu bogovima. Postoji legenda da je sveta Agneza odbila mladića koji je bio sin prefekta grada Rima. Za kazni je bila razgolićena, privezana za kola i vučena ulicama Rima s namjerom da ju odvedu u jedan od rimskih bordela. Mladića koji ju je htio iskoristiti zadavio je đavao, a sveta Agneza ga je oživjela.
Nakon toga je sv. Agneza proglašena vješticom i trebala je biti spaljena na lomači. Međutim, svojim molitvama je ugasila vatru. Na kraju je bila zaklana mačem poput janjeta dok je zazivala ime Božje. Sv. Agnezu se drži kao žensku sliku Jaganjca Božjeg i sv. Ambrozije kaže o njoj: „Agnezu nazivamo Janjetom jer je bila blaga i ponizna poput janjeta.“
Ranije se na njezin blagdan blagoslivljala janjad i darivala papi. Njihovu vunu su koristile redovnice za izradu bijelih štola koje su nosili patrijarsi. Sv. Agnezu umjetnici prikazuju i s drugim simbolima: ljiljan, palma i sunce. Crkva njezin spomendan slavi 21. siječnja.

IZDVAJAMO

Održana adventska duhovna obnova za vjeroučitelje/ice…

Adventska duhovna obnovu za vjeroučitelje/ice i odgojiteljice u vjeri pod naslovom „Evo službenice… VIŠE

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.