Duhovne vježbe za vjeroučitelje na Krasnom Od 28. lipnja do 1. srpnja 2017.

Dvadeset sedmero hodočasnika dolazi u Krasno. Penjemo se na goru zavojitom cestom. Dočekuju nas sunce i vjetar. Okupljamo se i upoznajemo, a nakon zajedničke večere slijedi uvod u duhovne vježbe, pjesma, molitva i kratko razmatranje.
Voditeljica duhovnih vježbi, prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, uvela nas je u dublje promišljanje o samima sebi, bližnjima i Bogu Božjim riječima upućenim Abrahamu: "Ne boj se, Abrame, ja sam ti zaštita; a nagrada tvoja bit će vrlo velika!“ (Post 15,1)

 

Blagdan je svetog Petra i Pavla. Ujutro se na nebu pojavljuje predivna duga i podsjeća nas na savez sklopljen u pradavna vremena: „U oblaku kad se pojavi duga, ja ću je vidjeti i vjekovnog ću se sjećati saveza između Boga i svake žive duše, svakog tijela na zemlji.“ (Post 9,16)
Nakon uvodne molitve, slijedi razmatranje o svetom Petru (Dj 12). Razmišljamo o Petrovom čudesnom oslobođenju iz tamnice i okova, vođeni vrlo zanimljivim i stručnim tumačenjem naše voditeljice. Stavljamo naglasak na riječi anđela Gospodnjega Petru: „Opaši se i priveži obuću!“ i „Zaogrni se i hajde za mnom!“ Povezujemo Petrovo iskustvo zarobljenosti i oslobođenja s našim životnim iskustvom, našim naviještanjem Radosne vijesti, našim strahovima i nemoćima, uspavanošću kad bismo trebali biti budni. Sve naše slabosti stavljamo Gospodinu u ruke i kao Petar možemo govoriti: „Sad uistinu znam da je Gospodin poslao anđela svoga i izbavio me.“ (Dj 12,11).
Promišljamo i o današnjem evanđelju (Mt 16,13-19). Zajedno s apostolima i Petrom odgovaramo na Isusovo pitanje: „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“ (Mt 16,15). Potrebno je otići u osamu, daleko od ljudi da bismo pronašli odgovor, kao što i Isus odlazi s učenicima u Cezareju Filipovu. Trebamo preuzeti inicijativu, poput Petra, i odgovoriti Isusu: „Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.“ Petar to govori od Boga, Bog mu daruje te riječi. Petar govori tko je Isus, a Isus odgovara tko je Petar. Mi smo svi kao Petar, često sinovi Jonini, nevjerni i tvrdi, ali smo i kao Stijena, dobar temelj za gradnju Božjeg kraljevstva za zemlji i Crkve za koju smo odgovorni. U Petru prepoznajemo svoju veličinu i malenost. Prisjećamo se Isusova govora o križu i patnji, o Petrovu strahu od križa i smrti, od neshvaćanja Isusovih riječi, ali i o Isusovoj ljubavi i opraštanju kada pita Petra i sve nas: „Voliš li me?“ Isus nas ljubi i prihvaća bezgraničnom ljubavlju.
Poslijepodne razmišljamo o životu i djelovanju svetog Pavla. O njegovom obraćenju, velikoj vjeri, ali i naporima kako bi svjedočio Krista, posebno poganima. Trudimo se prepoznati se u Pavlovom životnom iskustvu i riječima na kraju njegova života: „Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao.“ (2Tim 4,7). Svojim životom Pavao pokazuje primjer kako slijediti i svjedočiti Krista.
Na završetku dana molimo, pjevamo, plešemo u slavu Gospodina.
Jaki vjetar ometa našu želju za boravkom u prirodi, ali čisti naše duše, odnosi tamne oblake iz nas. Prepoznajemo duboku simboliku krasnog Krasnog u kojem se nalazimo i Duha Svetoga koji nam je darovan.
Nakon jutarnje molitve slušamo i razmišljamo o Abrahamu. Bog mu se u dubokoj starosti objavljuje kao El Šadaj, Bog Svesilni , daje mu velika, čudesna obećanja, sklapa savez s njime osobno, kao i s njegovim potomstvom. To će biti savez vječni. Božje riječi i obećanja su vječni i Bog ih ispunjava, za razliku od naših ljudskih riječi i obećanja.
„Mojim hodi putem i neporočan budi“ (Post 17,1) riječi su o kojima posebno razmišljamo. Psalmist nas potiče na još dublje poniranje u sebe riječima: „Blago svakom tko se boji Gospodina, tko njegovim hodi stazama!“ (Ps 128,1)
Slijedi razmatranje o prvom od deset Isusovih čuda nakon Govora na gori (Mt 8,1-4). Isus ozdravlja gubavca, pokazuje novi Božji svijet, pokazuje novost života. Isusove riječi hrane, podižu, liječe. Razmišljamo o silnoj vjeri gubavca. On dolazi do Isusa, riskira sve da mu se približi, kao i Isus koji ga liječi. Obojica krše židovski zakon, mogli bi biti kamenovani, ali se ne boje. Gubavac moli Isusa: „Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti.“ Ne viče, ne traži, vjeruje u Isusovu svemoć, zna da ga može izliječiti. Sve polaže u ruke Gospodinove. Isus ga dotiče potresen, ganut: „Hoću, očisti se!“. Isus je liječnik našeg duha, duše i tijela. Vraća nas k nama samima, vraća nas u zajednicu s drugima, i vraća nas k Bogu.
Nakon jutarnjeg razmatranja, bila je prilika za ispovijed, a u 11.00 sati proslavili smo svetu misu u svetištu Majke Božje u Krasnu u zajedništvu sa zagrebačkim pomoćnim biskupom Mijom Gorskim te predstojnicom Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije dr. sc. s. Valentinom Mandarić i savjetnicom Ivankom Petrović te predstojnicom Katehetskog ureda Sisačke biskupije s. Smiljom Čirko. Mons. Mijo Gorski uputio nam je lijepe i poticajne riječi o važnosti našeg vjeroučiteljskog zvanja i poslanja. Osobito je istaknuo važnost ustrajnosti u življenju i obavljanju svakodnevnih redovitih obveza. Zahvalio je vjeroučiteljima za sve pastoralno dobro koje marno i savjesno vrše u svojim školama i župama.

 

Nakon zajedničkog druženja i ručka nastavili smo vježbe svoga duha.
Slijedimo svetog Ivana Kasijana i njegovo djelo Duhovni boj s osam glavnih strasti. Voditeljica Jadranka Garmaz upoznala nas je s osam glavnih strasti koje su protivne krepostima. To su ugađanje nepcu ili proždrljivost, blud, srebroljublje ili bogatstvo, gnjev ili srdžba, duhovna tromost, tuga, a najteže među njima su naša taština i oholost. Otkrivamo značenje tih strasti ili požuda te ih prepoznajemo u vlastitom životu. Molimo da nas Bog oslobodi tih strasti, te da nam da snage i volje kako bismo ih osvijestili i s njima se borili. Božja milost je ona koja nas spašava.

Iako smo jučer planirali zajednički križni put, kiša i jugo to nam nisu dopustili. Ovo jutro osvanulo je obasjano suncem te započinjemo pobožnost križnog puta. Predvodimo i molimo postaje križnog puta, prisjećamo se otajstava Isusove muke i smrti, slijedimo Krista.
Nakon doručka promišljamo o ispunjenju Božjeg obećanja Abrahamu (Post 18), o susretu s tri tajanstvena gosta, o susretu s Bogom u Presvetom Trojstvu. Prepoznajemo se u Abrahamu koji je u silnom iščekivanju ostvarenja Božjih obećanja s jedne strane, te pomirenošću i smirenošću vlastitog života s druge strane. Abraham je od Boga blagoslovljen, na Božji je poziv odgovorio vjerom, krenuo je u nepoznato vjerujući u Božja obećanja, stekao je naklonost u Božjim očima i zato je nagrađen.
Naše je sljedeće razmišljanje o Isusu u Kafarnaumu i njegovim djelima milosrđa. Posebno nas je dotaklo izlječenje sluge satnika te satnikove riječi: „Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj.“ (Mt 8,8)
I Isusa su dotakle riječi rimskog satnika, divi se, hvali njegovu vjeru, prema satniku postupa blago i s poštovanjem jer satnik ne moli za sebe, nego za svoga slugu koji je uzet i trpi velike boli. Isus nastupa kao pomiritelj, svjedoči i pokazuje da je Božje spasenje upućeno svima, nadilazi predrasude, ruši zidove koji nas razdvajaju. Isus izliječivši slugu satnika, pokazuje kako postoji i drugačiji svijet, svijet bez nadređenih i podređenih, svijet ljubavi i prihvaćanja. I mi smo pozvani izgrađivati takav svijet. Služba i odgovornost uvijek idu zajedno.
Završavamo naše duhovne vježbe svetom misom koju je predvodio, kao i sakrament pomirenja dan ranije, upravitelj svetišta Majke Božje u Krasnu, vlč. Mario Vazgeč.

Svima će nam u sjećanju ostati Duhom Svetim ispunjene duhovne vježbe u krasnom Krasnom, zanimljiva, stručna, duhovna, životnim iskustvom (kao supruge, majke, profesorice) prožeta predavanja i radionice naše voditeljice Jadranke Garmaz, naše međusobno zajedništvo, vrijeme provedeno u šutnji, molitvi, pjesmi, euharistiji, pomirenju, križnom putu…
Svi smo se obogatili ovim duhovnim vježbama, kako osobno, tako i u zajednici. Obnovili smo stara i stekli nova prijateljstva. Nadamo se i radujemo novom susretu.

Ksenija Miškulin

 

 

 

IZDVAJAMO

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Radosti koje pružamo drugima, nama se vraćaju.

Anna Ritter

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.