Duhovne vježbe za vjeroučitelje na Krasnom Od 28. lipnja do 1. srpnja 2017.

Dvadeset sedmero hodočasnika dolazi u Krasno. Penjemo se na goru zavojitom cestom. Dočekuju nas sunce i vjetar. Okupljamo se i upoznajemo, a nakon zajedničke večere slijedi uvod u duhovne vježbe, pjesma, molitva i kratko razmatranje.
Voditeljica duhovnih vježbi, prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, uvela nas je u dublje promišljanje o samima sebi, bližnjima i Bogu Božjim riječima upućenim Abrahamu: "Ne boj se, Abrame, ja sam ti zaštita; a nagrada tvoja bit će vrlo velika!“ (Post 15,1)

 

Blagdan je svetog Petra i Pavla. Ujutro se na nebu pojavljuje predivna duga i podsjeća nas na savez sklopljen u pradavna vremena: „U oblaku kad se pojavi duga, ja ću je vidjeti i vjekovnog ću se sjećati saveza između Boga i svake žive duše, svakog tijela na zemlji.“ (Post 9,16)
Nakon uvodne molitve, slijedi razmatranje o svetom Petru (Dj 12). Razmišljamo o Petrovom čudesnom oslobođenju iz tamnice i okova, vođeni vrlo zanimljivim i stručnim tumačenjem naše voditeljice. Stavljamo naglasak na riječi anđela Gospodnjega Petru: „Opaši se i priveži obuću!“ i „Zaogrni se i hajde za mnom!“ Povezujemo Petrovo iskustvo zarobljenosti i oslobođenja s našim životnim iskustvom, našim naviještanjem Radosne vijesti, našim strahovima i nemoćima, uspavanošću kad bismo trebali biti budni. Sve naše slabosti stavljamo Gospodinu u ruke i kao Petar možemo govoriti: „Sad uistinu znam da je Gospodin poslao anđela svoga i izbavio me.“ (Dj 12,11).
Promišljamo i o današnjem evanđelju (Mt 16,13-19). Zajedno s apostolima i Petrom odgovaramo na Isusovo pitanje: „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“ (Mt 16,15). Potrebno je otići u osamu, daleko od ljudi da bismo pronašli odgovor, kao što i Isus odlazi s učenicima u Cezareju Filipovu. Trebamo preuzeti inicijativu, poput Petra, i odgovoriti Isusu: „Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.“ Petar to govori od Boga, Bog mu daruje te riječi. Petar govori tko je Isus, a Isus odgovara tko je Petar. Mi smo svi kao Petar, često sinovi Jonini, nevjerni i tvrdi, ali smo i kao Stijena, dobar temelj za gradnju Božjeg kraljevstva za zemlji i Crkve za koju smo odgovorni. U Petru prepoznajemo svoju veličinu i malenost. Prisjećamo se Isusova govora o križu i patnji, o Petrovu strahu od križa i smrti, od neshvaćanja Isusovih riječi, ali i o Isusovoj ljubavi i opraštanju kada pita Petra i sve nas: „Voliš li me?“ Isus nas ljubi i prihvaća bezgraničnom ljubavlju.
Poslijepodne razmišljamo o životu i djelovanju svetog Pavla. O njegovom obraćenju, velikoj vjeri, ali i naporima kako bi svjedočio Krista, posebno poganima. Trudimo se prepoznati se u Pavlovom životnom iskustvu i riječima na kraju njegova života: „Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao.“ (2Tim 4,7). Svojim životom Pavao pokazuje primjer kako slijediti i svjedočiti Krista.
Na završetku dana molimo, pjevamo, plešemo u slavu Gospodina.
Jaki vjetar ometa našu želju za boravkom u prirodi, ali čisti naše duše, odnosi tamne oblake iz nas. Prepoznajemo duboku simboliku krasnog Krasnog u kojem se nalazimo i Duha Svetoga koji nam je darovan.
Nakon jutarnje molitve slušamo i razmišljamo o Abrahamu. Bog mu se u dubokoj starosti objavljuje kao El Šadaj, Bog Svesilni , daje mu velika, čudesna obećanja, sklapa savez s njime osobno, kao i s njegovim potomstvom. To će biti savez vječni. Božje riječi i obećanja su vječni i Bog ih ispunjava, za razliku od naših ljudskih riječi i obećanja.
„Mojim hodi putem i neporočan budi“ (Post 17,1) riječi su o kojima posebno razmišljamo. Psalmist nas potiče na još dublje poniranje u sebe riječima: „Blago svakom tko se boji Gospodina, tko njegovim hodi stazama!“ (Ps 128,1)
Slijedi razmatranje o prvom od deset Isusovih čuda nakon Govora na gori (Mt 8,1-4). Isus ozdravlja gubavca, pokazuje novi Božji svijet, pokazuje novost života. Isusove riječi hrane, podižu, liječe. Razmišljamo o silnoj vjeri gubavca. On dolazi do Isusa, riskira sve da mu se približi, kao i Isus koji ga liječi. Obojica krše židovski zakon, mogli bi biti kamenovani, ali se ne boje. Gubavac moli Isusa: „Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti.“ Ne viče, ne traži, vjeruje u Isusovu svemoć, zna da ga može izliječiti. Sve polaže u ruke Gospodinove. Isus ga dotiče potresen, ganut: „Hoću, očisti se!“. Isus je liječnik našeg duha, duše i tijela. Vraća nas k nama samima, vraća nas u zajednicu s drugima, i vraća nas k Bogu.
Nakon jutarnjeg razmatranja, bila je prilika za ispovijed, a u 11.00 sati proslavili smo svetu misu u svetištu Majke Božje u Krasnu u zajedništvu sa zagrebačkim pomoćnim biskupom Mijom Gorskim te predstojnicom Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije dr. sc. s. Valentinom Mandarić i savjetnicom Ivankom Petrović te predstojnicom Katehetskog ureda Sisačke biskupije s. Smiljom Čirko. Mons. Mijo Gorski uputio nam je lijepe i poticajne riječi o važnosti našeg vjeroučiteljskog zvanja i poslanja. Osobito je istaknuo važnost ustrajnosti u življenju i obavljanju svakodnevnih redovitih obveza. Zahvalio je vjeroučiteljima za sve pastoralno dobro koje marno i savjesno vrše u svojim školama i župama.

 

Nakon zajedničkog druženja i ručka nastavili smo vježbe svoga duha.
Slijedimo svetog Ivana Kasijana i njegovo djelo Duhovni boj s osam glavnih strasti. Voditeljica Jadranka Garmaz upoznala nas je s osam glavnih strasti koje su protivne krepostima. To su ugađanje nepcu ili proždrljivost, blud, srebroljublje ili bogatstvo, gnjev ili srdžba, duhovna tromost, tuga, a najteže među njima su naša taština i oholost. Otkrivamo značenje tih strasti ili požuda te ih prepoznajemo u vlastitom životu. Molimo da nas Bog oslobodi tih strasti, te da nam da snage i volje kako bismo ih osvijestili i s njima se borili. Božja milost je ona koja nas spašava.

Iako smo jučer planirali zajednički križni put, kiša i jugo to nam nisu dopustili. Ovo jutro osvanulo je obasjano suncem te započinjemo pobožnost križnog puta. Predvodimo i molimo postaje križnog puta, prisjećamo se otajstava Isusove muke i smrti, slijedimo Krista.
Nakon doručka promišljamo o ispunjenju Božjeg obećanja Abrahamu (Post 18), o susretu s tri tajanstvena gosta, o susretu s Bogom u Presvetom Trojstvu. Prepoznajemo se u Abrahamu koji je u silnom iščekivanju ostvarenja Božjih obećanja s jedne strane, te pomirenošću i smirenošću vlastitog života s druge strane. Abraham je od Boga blagoslovljen, na Božji je poziv odgovorio vjerom, krenuo je u nepoznato vjerujući u Božja obećanja, stekao je naklonost u Božjim očima i zato je nagrađen.
Naše je sljedeće razmišljanje o Isusu u Kafarnaumu i njegovim djelima milosrđa. Posebno nas je dotaklo izlječenje sluge satnika te satnikove riječi: „Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj.“ (Mt 8,8)
I Isusa su dotakle riječi rimskog satnika, divi se, hvali njegovu vjeru, prema satniku postupa blago i s poštovanjem jer satnik ne moli za sebe, nego za svoga slugu koji je uzet i trpi velike boli. Isus nastupa kao pomiritelj, svjedoči i pokazuje da je Božje spasenje upućeno svima, nadilazi predrasude, ruši zidove koji nas razdvajaju. Isus izliječivši slugu satnika, pokazuje kako postoji i drugačiji svijet, svijet bez nadređenih i podređenih, svijet ljubavi i prihvaćanja. I mi smo pozvani izgrađivati takav svijet. Služba i odgovornost uvijek idu zajedno.
Završavamo naše duhovne vježbe svetom misom koju je predvodio, kao i sakrament pomirenja dan ranije, upravitelj svetišta Majke Božje u Krasnu, vlč. Mario Vazgeč.

Svima će nam u sjećanju ostati Duhom Svetim ispunjene duhovne vježbe u krasnom Krasnom, zanimljiva, stručna, duhovna, životnim iskustvom (kao supruge, majke, profesorice) prožeta predavanja i radionice naše voditeljice Jadranke Garmaz, naše međusobno zajedništvo, vrijeme provedeno u šutnji, molitvi, pjesmi, euharistiji, pomirenju, križnom putu…
Svi smo se obogatili ovim duhovnim vježbama, kako osobno, tako i u zajednici. Obnovili smo stara i stekli nova prijateljstva. Nadamo se i radujemo novom susretu.

Ksenija Miškulin

 

 

 

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Vjeroučitelji u Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije

Od svetkovine Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2016. do svetkovine Krista… VIŠE

Uvijek treba reći manje, nego što bi se moglo reći.

Franz von Lenbach

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.