Izložba Zlatne niti od Sesveta do Prvostolnice

„Hvala vam, vi ste naši genijalci“

Jedinstven edukativno-istraživački projekt učenika Gimnazije Sesvete okrunjen izložbom u Domitrovićevoj kuli na Kaptolu

 „Bogom dan talent, puno vremena, strpljenja i ljubavi naših učenika utkano je u ove radove. Oni brinu o kulturnoj baštini svoga kraja i šalju poruku da su albe i tunike vugrovečkih štikara, kao i zagrebačka katedrala, kulturno blago koje ne pripada samo ovim generacijama nego i svim budućim pokoljenjima. Kao takvog moramo ga svi čuvati i njegovati“, rekao je ravnatelj Gimnazije Sesvete profesor Slavko Ivanković u petak, 28. rujna, otvarajući izložbu likovnih radova učenika Gimnazije Sesvete, pod naslovom „Zlatne niti od Sesveta do Prvostolnice“, u Domitrovićevoj kuli na Kaptolu 31 u Zagrebu.

„Iako još mladi, naši učenici svojim nam radovima pokazuju potrebu sjećanja na našu prošlost kako bismo lakše spoznali istinu o sebi, svojoj sadašnjosti i određivanju prema budućnosti. Možda će neki posjetitelji s istančanim ukusom za umjetnost ili likovni kritičari pronaći po koju zamjerku na ovim radovima, ali naši gimnazijalci su s toliko obazrivosti, volje, nade i iskrenosti radili na ovom projektu da im s ponosom moram kazati: 'Hvala vam, vi ste naši genijalci'“, istaknuo je ravnatelj Ivanković, zahvalivši svima koji su sudjelovali i s ljubavlju vodili cijelo vrijeme stvaranja učeničkih radova, kao i svima nazočnima, osobito kolegama ravnateljima, nastavnicima i knjižničarima zagrebačkih škola, koji su došli popratiti taj zanimljiv događaj.

 

 

Nazočne učenike, nastavnike, roditelje i uzvanike pozdravio je na početku svečanosti otvaranja mons. Nedjeljko Pintarić, direktor Dijecezanskoga muzeja Zagrebačke nadbiskupije, uime Nadbiskupskog duhovnog stola Zagrebačke nadbiskupije. Pohvalivši kreativnost radova učenika Gimnazije Sesvete, čiji je plod izložba, nastala u suradnji Gimnazije Sesvete, Muzeja Prigorja u Sesvetama i Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu, a na temelju viđenih predložaka misnoga ruha župe sv. Franje Ksaverskog iz Vugrovca, Dijecezanskoga muzeja i Zagrebačke katedrale. Radovi učenika plod su volje, istraživanja i likovnog izričaja u projektu kojeg su učenici sa svojim profesorima proveli u protekloj školskoj godini 2017./2018. i u Europskoj godini kulturne baštine 2018., a povodom 800. obljetnice posvećenja prve zagrebačke katedrale (1217.), rekao je mons. Pintarić, istaknuvši kako je ostvarena suradnja najbolji primjer kako se u vremenu kada svi prigovaraju djeci i mladim da su stalno na internetu, kompjuteru i igricama, mlade može zainteresirati za umjetnost i kreativan rad, koji sada može nadahnjivati i mnoge druge.

Tridesetak učeničkih radova na izložbi u prekrasnom povijesnom ambijentu Domitrovićeve kule postavile profesorica Ina Jozić, knjižničarka Ruža Jozić i kustosica Muzeja Prigorja Sesvete Dubravka Habuš Skendžić, u suradnji s mons. Nedjeljkom Pintarićem.

Pobuđena velika pozornost i interes učenika

Kako je i sam ravnatelj Ivanković opisao, sve je počelo jednim organiziranim izlaskom iz škole, u rujnu 2017., na izložbu „Misno ruho Župe sv. Franje Ksaverskoga u Vugrovcu“ u Muzeju Prigorja u Sesvetama: „Ta izložba pobudila je veliku pozornost i interes naših učenika. Nastavili smo tragati dalje u produbljivanju spoznaje o povezanosti Sesveta i zagrebačke Prvostolnice. Put naše učenike i profesore vodi u Zagrebačku katedralu i Riznicu katedrale gdje upoznajemo burnu povijest zagrebačke Prvostolnice koja u duhovnom, materijalnom i kulturološkom smislu zrcali dušu hrvatskog čovjeka. Saznanje da su spretne ruke vugrovečkih štikara izrađivale misno ruho s motivima sesvetskog veza i zlatoveza za svećenstvo Zagrebačke biskupije, osobito za vrijeme biskupa Petra Petretića u 17. stoljeću, ne samo da je dalo ideju što činiti, već se krenulo u projekt pod nazivom 'Zlatne niti od Sesveta do Prvostolnice“.

Projekt je obuhvatio razne aktivnosti – od posjeta Muzeju Prigorja u Sesvetama i izložbi „Misno ruho župe Sv. Franje Ksaverskog iz Vugrovca“ - 8. rujna 2017., koje su proveli 4. razred i likovna grupa s prof. Inom Jozić i knjižničarkom Ružom Jozić; posjet Zagrebačkoj katedrali i Riznici zagrebačke katedrale, krajem rujna 2017. – koje su proveli učenici 4. razreda, likovna grupa i profesorice: Sonja Batinić, Marta Vunak i knjižničarka Ruža Jozić.

Istraživanje u literaturi o nastanku, povijesti i razvoju Zagrebačke katedrale kroz burna stoljeća zagrebačke prošlosti, proučavanjem tematski istraživačkih zadataka izveli su učenici 4. razreda s prof. Sonjom Batinić i knjižničarkom Ružom Jozić. Fotografski materijal za plakate i izložbu u prosincu 2017. snimile su učenice: Viktorija Genzić, Lucija Maškarin, Dora Kovačić i Magdalena Hegedić.

Učenici likovne grupe Gimnazije Sesvete oslikali su motive s pročelja Zagrebačke katedrale u tehnici tuša, a zatim likovne radove s motivima sesvetskog veza i zlatoveza na misnom ruhu koje su razgledali u Muzeju Prigorja Sesvete i u Riznici zagrebačke katedrale.

Radom na projektu i proučavanjem literature i povijesnih izvora ustanovili su blisku vezu i povezanost Sesveta (naselja Vugrovec i Kašina) sa Zagrebačkom katedralom, od srednjega vijeka (biskupski posjedi), a osobito od 17. do 19. stoljeća, za vrijeme zagrebačkog biskupa Petra Petretića, kada su spretne ruke vugrovečkih štikara izrađivale misno ruho za potrebe zagrebačke katedrale i ostalih župa (poznat kao vugrovečki, sesvetski, prigorski vez ili zlatovez), čiji su motivi s misnog ruha potakli i nadahnuli učenike da ih oslikaju u tehnici tuša na papiru.

 

 

Iz izložbe rođene nove izložbe

Izložba „Zlatne niti od Sesveta do Prvostolnice“ izravno se nastavlja na izložbu „Misno ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskoga u Vugrovcu“, održane najprije u Muzeju Prigorja u Sevetama a zatim u Domitrovićevoj kuli od 3. srpnja do 15. rujna, gdje ju je posjetilo više od 2.500 posjetitelja. Uz izložene učeničke radove, posjetitelji mogu u Domitrovićevoj kuli pogledati i video prilog o izložbi „Misno ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskoga u Vugrovcu“ te uvidjeti kojom su predanošću i zauzetošću učenici prenijeli prepoznatljive motive zagrebačkog sakralnog ruha ili arhitekture u novim tehnikama.

Učenički radovi plod su jedinstvenog edukativno-istraživačkog projekta kojeg su ostvarile sesvetska Gimnazija, Muzeja Prigorja Sesvete i Zagrebačka nadbiskupija, uvevši gimnazijalce u zanimljivosti sakralne baštine koji mogu bi poticaji za upoznavanje, učenje i daljnja životna opredjeljenja.

Otvorenju izložbe bila je nazočna i s. dr. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Filip Lucić, župnik župe sv. Franje Ksaverskoga u Vugrovcu te mnogi drugi uzvanici. Svečanosti je posebno doprinio školski zbor Gimnazije Sesvete pod ravnanjem prof. Nikole S. Jambrošića, koji je tom prigodom izveo skladbu „Regina coeli“ na latinskom jeziku te nekoliko drugih duhovnih skladbi.

Svi zainteresirani mogu posjetiti izložbu tijekom sljedeća dva tjedna, od utorka do subote u vremenu od 10 do 19 sati, a ulaz je slobodan. (N. P.)

Pogledajte više na: https://laudato.tv/emisije/izdvojeno/izdvojeno-1-10-2018-izlozba-zlatne-niti-od-sesveta-do-prvostolnice/

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Idi putem koji ti je Bog pokazao, bilo da je zavojit ili ravan; ne napuštaj… Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.